БСП призовава русенските депутати да помогнат за проблема с Дунарит
БСП призовава русенските депутати да помогнат за проблема с Дунарит / Дарик Русе, архив

Общинския съвет на БСП изрази позицията си относно спирането на лиценза на "Дунарит". Ето какво се казва в нея: "Ние, русенските социалисти, следим с тревога развитието на ситуацията със „замразения” лиценз на русенското дружество „Дунарит”. Спирането на лиценза за внос и износ било продиктувано от „наличие на обективна  заплаха за финансовата стабилност на страната”, четем в сайта на Министерството на икономиката. После се оказва, че нещо с паричните потоци на дружеството не било наред – какво точно, не се знае, информацията е класифицирана. Знае се едно – „Дунарит” е сред твърде малкото работещи и наистина стабилни предприятия от отбранителната промишленост на България, което в последните години превъзмогна трудностите, дава хляб и перспектива на 750 души и допринася картината на русенската икономика да не е съвсем отчайваща.

Недоумяваме как посочената причина може да бъде фатална за цяла България, какво са проверявали досега компетентните органи – Икономическа полиция, ДАНС, самата междуведомствена комисия… Ако има някакви проблеми, защо те не бъдат решени в движение, без да се спира производството, без да се създават неимоверни проблеми на всички контрагенти на „Дунарит”, без да се посяга на поминъка на няколкостотин русенци?

Настояваме незабавно всички русенски депутати да обединят своите усилия и да помогнат за решаването на проблема. Нека покажат, че интересите на родния град са над имагинерните заплахи и над евентуални домогвания на  икономически кръгове. Време е за действие от страна на нашите народни представители!

Председател:

/Божидар ЙОТОВ/