Ислямска държава екзекутира 28 души в Египет и Ирак
Ислямска държава екзекутира 28 души в Египет и Ирак / Thinkstock/Getty Images

Либийски ислямисти, свързани с групировката "Ислямска държава", са обезглавили осем охранители на либийското петролно находище Ал Гани, което атакуваха в петък вечерта, предаде Асошиейтед прес.

На 6 март, когато беше съобщено за първи път за атаката, представител на петролното находище каза само, че осем охранители са убити, без да уточнява как са загинали. Сега либийски военен говорител каза, че ислямистите са обезглавили охранителните. При тази ужасяваща гледка един от служителите на находището починал от сърдечен удар.

Нападателите отвлякоха и девет чужденци от Ал Гани. Днес филипинските власти казаха, че четирима филипинци са сред отвлечените. В събота беше съобщено, че сред похитените има също един австриец и един чех. Днес филипинските власти допълниха, че сред отвлечените има също двама бангладешци и един ганаец.

Всичките чужденци са работили на петролното находище.

Групировката обезглави 20 свои противници и в северната част на Ирак, предаде Франс прес, като се позова на иракските власти.

Екзекуцията е била в град Хауиджа. На кадри, разпространени от ИД, се виждат труповете на екзекутираните, провесени за краката надолу на електрически стълбове. Екзекутираните са искали да се присъединят към милиции, които подкрепят иракските сили в битката им срещу ИД.

Иракската армия и съюзниците й, основно кюрдски сили, шиитски милиции и бойци от сунитски племена, започнаха офанзива миналата седмица за връщането на контрола върху стратегическия иракски град Тикрит, разположен на 160 км северно от иракската столица Багдад.

Днес кюрдските сили започнаха офанзива в зоните южно и западно от град Киркук, като засилиха по този начин натиска върху последните бастиони на джихадистите източно от река Тигър.

Източник: БТА