22 млр. лева спестени от работодателите от по-ниските вноски
22 млр. лева спестени от работодателите от по-ниските вноски / netinfo


22 милиарда лева останаха в работодателите, от намалението на осигурителните вноски, но те не се наляха в икономиката на България.

Това каза в Казанлък народният представител Корнелия Нинова, пред журналисти. Депутатката бе в града за среща с членовете на Общинския клуб на жените - социалистки, за дебат по пенсионната реформа.
По думите на Нинова, намалението преди 10 години на осигурителните вноски било с цел повече пари да остават в работодателите за инвестиции и нови работни места, но това не се е случило.


Увеличение на осигурителната вноска е една от мерките, които социалистите предлагат с цел решаване на проблема с дефицита в НОИ за изплащане на пенсиите.
Повишаване на събираемостта на осигурителните вноски, нови работни места, повишаване на максималния осигурителен доход и гъвкаво пенсиониране, са другите предложения на Левицата за промени в пенсионната реформа.
В Казанлък Корнелия Нинова коментира и предстоящата евентуална рокада в силовото министерство . По думите й , БСП няма да подкрепи промяната, по политически и експертни причини.
Според депутатката, рокадите в правителството означавали „нестабилност в коалицията, която внушава и нестабилност в страната".


На въпрос на Дарик кой се чувства най- дискомфортно в коалицията на управляващите, Корнелия Нинова бе категорична: АБВ.
Тя каза също, че в страната има политическа чистка, която е започнала много бързо. По думите й, „най- голяма е чистката във ВиК сектора и в образованието , където се сменяли „професионалисти с неподготвени хора".