БСП иска да знае кой наистина ще ръководи МВР
БСП иска да знае кой наистина ще ръководи МВР / снимка: БГНЕС, архив

Против номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър се обяви БСП лява България. От парламентарната трибуна Атанас Мерджанов настоя да се кажат истинските причини за оставката на досегашния титуляр Веселин Вучков, който напускал в неподходящ момент.

Оттеглянето му, според левицата, е в резултат на натиск - вътре в управляващата коалиция и отвън, в същото време "левите" поставиха под съмнение дали вицепремиерът Бъчварова ще се справи начело на вътрешното ведомство, не защото оспорват личните й качества, а защото нямало да й бъде разрешено.

Кой натискаше Вучков да иска оставката на шефовете на службите, кой се опита да ги овладее с ченгеджийски номера - реформатор номер едно или гербер номер 2, продължи с въпросите от парламентарната трибуна Мерджанов.

Той констатира, че заради партийни интереси службите са практически в безтегловност и едва ли избирането на Румяна Бъчварова за министър ще може да промени нещата. Защо обезглавихме основните си служби за сигурност - заради конфликти, защото се подавате на натиск, и вместо да провеждате реформи, се занимавате със скандали, продължи с риторичните питания Мерджанов.

Според БСП номинацията на Бъчварова е продукт на някакво надхитряне да се задуши реформаторската страст за власт. В същото време патриотите като че ли свикнаха никой да не ги пита за нищо, а АБВ - докато се стигне до гласуване, кой знае какво ще се случи, описа отношенията в управляващата коалиция Мерджанов, според оценката на социалистите.

БСП подозират, че на практика решенията в МВР ще са на премиера, затова предлагат Бойко Борисов да стане и вътрешен министър, а не да се "крие зад гърба на своя вицепремиер". Атанас Мерджанов отбеляза още, че Веселин Вучков си тръгва със скандал, когато страната ни е изложена на множество рискове - нова бежанска вълна, заплаха от терористични атаки в Европа, тежка криминална обстановка у нас, природни бедствия, които продължават. В левицата не вярвали в официалните мотиви за оттеглянето му заради юридически спор с администрацията на МС.

От БСП допуснаха, че ще последват оставки и промени и в други ведомства.

Източник: БТА