Областният план за младежта е политизиран, обявиха от БСП
Областният план за младежта е политизиран, обявиха от БСП / БСП Габрово

Младежкото обединение на БСП – Габрово остро възразява срещу областния план за младежта за 2015г., изготвен от работна група към областна администрация Габрово и  публикуван на официалния сайта на институцията.

Областният план за младежта е разработен въз основа на приоритетите и стратегическите цели, заложени в Националната стратегия за младежта 2012-2020 г., в изпълнение на Закона за младежта и базирайки си на анализите на потребностите на младежите, представени от четирите общини в областта.

Недоумение буди фактът как в плана са попаднали дейности предложени от определени политически партии, след като по решение на ОбС  - Габрово от 29.01.2015г, беше гласувано от Общинския план за младежта, да отпаднат тези предложенията, с цел избягване на политизирането на младежките дейности и с  ясното разбиране, че младежите са надпартийни.

Политизирането на толкова важен сектор е недопустимо.

Младите хора в нашата област имат нужда от подкрепа и възможност за развитие,  от работещи и адекватни нормативни документи, а не от поредния план, изготвен  от формално създадени групи, които нямат реална представа, за техните необходимости и цели за развитие.

Длъжни сме да зададем въпросите как и защо същите политически инициативи и дейности намериха място в Областния план и кой носи реална отговорност за създадената прецедентна ситуация. Колко реална и адекватна е инфомацията въз основа, на която е разработен този изключително важен документ?

Как е изработен самият план и ако за база е използван Общинският план за младежта, защо е допусната такава грешка и не е взето под внимание решението на Общински съвет - Габрово.

Неспазването на Решение на Общински съвет е нарушение, което трябва и има своите последствия. С приемането на този Областен план за младежта за 2015 г., ясно се декларира, че съществуват групи на заинтересовани организации и лобистки кръгове, които не желаят да се съобразят не само с интересите на младите хора, но и с решение на институцията Общински съвет, която определя правилата и реда на територията на Габрово.