БСП дава на прокурор кмета на Сопот
БСП дава на прокурор кмета на Сопот / снимка: radio.dariknews.bg

Сигнал до Прокуратурата да се проверят действията на кмета на община Сопот подадоха общинските съветници от БСП в града. В писмото, адресирано до Главния прокурор, Областна и Районна прокуратура, с копие до Икономическа полиция - Пловдив се цитират дългогодишни нарушения  на Закона за общинската собственост от страна на кмета Веселин Личев. Те са установени при проверка на нарочно създадена Временна комисия в Общинския съвет.

Комисията бе разгледала 57 досиета на имоти, общинска собственост, отдавани под наем. Констатациите са тревожни, защото е създадена практика за предоставянето под наем на имоти общинска собственост чрез споразумения, без решение на ОбС, без търг/конкурс, което е в пълно противоречие със закона, коментира председателят на БСП в Сопот и общински съветник Деян Дойнов.

Кметът на Сопот грубо погазва Закона за управление на общинската собственост, като еднолично подписва договори за отдаване под наем. Това всъщност представлява „превишаване на власт" и „превишаване на права" спрямо Общинския съвет. От друга страна така се ограничава правото на участие на широк кръг от потенциални наематели на имотите, което води до съмнения за корупционна практика на кмета на общината, обясни Деян Дойнов.

Става въпрос за наемане на 4 бунгала, които бяха полурухнали и почти без покриви, заяви пред Дарик кметът на Сопот Веселин Личев. Те бяха ремонтирани от сдружението на рокерите, 2-те ловни дружинки в Сопот и Анево и от БЧК. С 4-те организации наистина бях сключил споразумения до провеждането на конкурс, но от началото на годината вече подписахме контракти. Ако бях оставил 4-те бунгала да рухнат, БСП щеше да ме обвини в безхаберие, допълни Личев.

По думите му, нападките срещу него са предизборни. Веселин Личев заяви още, че само през 2014 г. е бил проверяван от прокуратурата 22 пъти. От началото на 2015 година проверките са две, при които няма констатирани нарушения, а това е третият сигнал.