Гуцанов: Защо президентът не наложи вето на дълга от 16 милиарда?
Гуцанов: Защо президентът не наложи вето на дълга от 16 милиарда? / Dariknews.bg

За пети пореден път симпатизанти на БСП Варна се събраха на протест срещу правителството и изтегления заем от 16 млрд. лв. На протеста, който се проведе пред сградата на областна управа, присъстваха общински съветници от партията и градският лидер Борислав Гуцанов. Той коментира думите на президента Росен Плевнелиев, че трябва да има диалог между партиите и изрази критиката си към него, че не е наложил вето на решението за изтеглянето на дълг от 16 млрд. лв.

„Не мога да приема коментара на президента, че трябва да има диалог между партиите. Да, диалог трябва да има и той трябва да е не само между партиите, но и на нациите и цивилизациите. Но не трябва да бъде диктат. Нормално ли е преди година и половина предходният кабинет да иска 1 млрд. лв. и будни граждани в София да обграждат Народното събрание, а сега когато следващият кабинет тегли 16 млрд. лв. дълг, будната съвест да остава някъде назад? Къде е президентът и защо не наложи вето така, както го направи преди година и половина?“, попита Гуцанов.

Градският лидер на БСП благодари на събралите се симпатизанти и ги призова да дойдат и на следващия митинг, който ще се проведе отново пред сградата на областната управа след 10 дни. „Благодаря на всеки един от вас, който намери време да присъства на този протест. Не знам колко са партиите и организациите, които могат в такова време по този безпрецедентен начин да излизат да протестират и да казват истината за това, което се случва в България. Не знам дали има друга политическа партия, освен социалистическата, която да е готова по всяко време да каже истината и да се бори за бъдещето на държавата и младите. Ние ще излизаме на протест по няколко пъти в месеца, за да не забравят управляващите, че има гражданско общество и други партии, които искат развитие за държавата“, каза Гуцанов.

Той попита за какво ще бъдат похарчени 16-те милиарда, като обърна внимание на нуждата от индустриализация, развитие на икономиката и повишаване на жизнения стандарт.

„Къде ще отидат тези пари? Може би ще има Южен поток и АЕЦ? Как ще се открият нови работни места? Може ли да се коментира един дълг от 1989 година и всички да казват какво е направила нашата партия за 45 години и как сме загробили държавата с 10 милиарда ,а сега някой да взема в движение 16 милиарда. Това е повече, отколкото е натрупала държавата за години. Нормално ли е някой да иска да има такси и комисионни върху тези 16 милиарда. Че това са много пари – парите за пенсиите, заплатите и осигуровките за месеци напред.

Може ли нашето общество отново да не коментира и обсъжда тези неща и да не излиза на улиците? Не може по този начин да продължаваме, ние сами държим съдбата си и от нас зависи по кой път ще тръгнем. Не е вярно, че не можем да променим развитието на града и държавата. Ако ние сме повече и излезем така, както го направихме преди 2 години, резултат ще има и промяната ще дойде отново от Варна“, завърши градският лидер на БСП.