БСП: Администрацията саботира работата ни
БСП: Администрацията саботира работата ни / DarikNews.bg

27 точки от дневния ред на предстоящата сесия на Общински съвет Стара Загора са свързани с продажба на земя. Това каза председателят на групата общински съветници от БСП Борис Боричев. Той определи това като "безпринципни продажби на огромни парцели".

„В началото се започна с продажба на малки територии, но в сегашната сесия има обявен за продажба парцел от 120 дка. в землището на Малка Верея".

Според Боричев този терен се предвижда да бъде застроен като вилно селище от някои предприемач. Той даде за пример и землищата на Бенковски, където са обявени за продажба 170 дка., Горно Ботево- 130 дка. или общо по негови изчисления около 860 дка.

БСП е категорично против тези продажби.

Боричев изрази притеснението на социалистите и относно безвъзмездното отдаване на терени на различни спортни клубове.

"В дневния ред на тази сесия будят интерес още две точки. Едната е даване безвъзмездно на сграда на клуб по стрелба. Тази сграда е единствената обшинска на територията на Чучурите. Може да се превърне в пенсионерски клуб, читалище или библиотека, а не да се отдава на клуб, в който има около 20 трениращи".

Другата точка е свързана с искане от клуб за екстремни спортове за подрастващи. Според описаното от представителите на клуба в искането до Общината се подразбира, че те ще искат и последващо финансиране. Съветниците от БСП са категорични, че общината сама трябва да изгражда спортни съоръжения, които да бъдат безплатни за гражданите на Стара Загора.

Общинските съветници от БСП коментираха и касовото изпълнение на бюджета за 2014 година.
„Интересна е приходната част на бюджета. В по-голямата част от параграфите се наблюдава неизпълнение на 100 %, което означава лоша събираемост", каза Ивайло Начев. Той посочи като пример данъка върху превозните средства, туристическия данък, приходите от данък върху земя и други, където събираемостта е под 100%. Начев подчерта, че не е налице и очакваното увеличение на приходите от повишението на данъците върху недвижимите имоти. Очакваше се то да е 200 хил.лв, а към момента е едва 40 хил.лв. Подобна е ситуацията и с увеличението на такса смет.

„Последните месеци администрацията приема, че сме в предизборна кампания и започва саботиране на работата ни", смятат общинските съветници от БСП.