Четири години и половина затвор за пиян шофьор без книжка, убил жена си, ранил децата си
Четири години и половина затвор за пиян шофьор без книжка, убил жена си, ранил децата си / netinfo

Една от най-строгите присъди за пътни инциденти, завършили със смърт, постанови Окръжен съд-Разград днес.

Нарушенията на водача на няколко, 36-годишният Танер Мустафа от Брестовене призна вината си и процесът се гледа по съкратеното производство. В него участва и особен представител – адвокат на двете деца на подсъдимия и на жертвата.

Според обвинителния акт катастрофата е станала на 26 май 2014 г. следобед, когато Танер, жената, с която живеел, и децата им отишли с колата до черешов масив между Брестовене и Острово. На връщане мъжът, който е неправоспособен водач, с две осъждания за управление на МПС пиян и 6 административни наказания по Закона за движение по пътищата, изгубил контрол над управлявания от него „Фолксваген Бора”, излязъл от платното за движение, ударил се в крайпътно дърво, след което автомобилът се завъртял в обратна посока и спрял в крайпътна нива на около 20 метра от пътя. Осемгодишният Ремзи и 32-годишната му майка Елиз, който се возели в дясната част от колата, излетели в нивата. Жената е починала на място. Момченцето е със счупен таз, дясно бедро и дясна ключица, с опасност за живота, настанено в ОАИЛ на разградската болница, то е с три средни телесни повреди. В Хирургично отделение е откарана сестра му, която е с комоцио, но в стабилно състояние, тя е с лека телесна повреда. Пробата на водача с дрегер отчела 1,79 промила алкохол.

Прокуратурата квалифицира инцидента като особено тежък и поиска наказание над средното към максималното. Защитата на Мустафа контрира това определение, като обяви инцидента за „не е нещо особено“.

Съдебният състав с председател Димитричка Василева постанови 4 години и 6 месеца лишаване от свобода пир първоначален строг режим на изтърпяване.

В съдебната зала стана ясно, че след инцидента бабата и дядото на двете деца по майчина линия са започнали дело за отнемане на родителските права, момиченцето вече е настанено при тях, момчето е при баща си.