Психолог: Луди карат самолети? Абсурдно е!
Психолог: Луди карат самолети? Абсурдно е! / снимка: Guliver/Getty Images

"Много е важно при емоционално събитие, каквото е самолетната катастрофа, да си намерим изкупителната жертва, защото това моментално снижава нивото на тревожност и напрежение сред обществото". Коментарът е на авиационния психолог Десислава Георгиева във връзка със случая с разбилия се през седмицата самолет на Germanwings със 150 души на борда във Френските Алпи.

Според първоначалните данни вторият пилот на германския самолет съзнателно е разбил самолета.

По думите й на този етап не могат да се коментират причините какво е станало - тепърва експертите ще кажат.

„Разследването на авиационно събитие отнема време. Не може на втория ден да кажеш, че това е единствената причина, довела до катастрофата. Експертите, които разследват случая, са единствените, които трябва да посочат причината. Едно авиационно събитие е поредица от причини. Никога един-единствен факт не води до такова нещо - верига от грешки, които се натрупват, водят до реализацията на едно събитие", подчерта Георгиева в "Седмицата" по Дарик.

Пилотът Андреас Лубиц искал целият свят да научи името му и да го помни

Според Георгиева преекспонирането на случая в медиите води до тревожност в обществото: „За съжаление се прокара тезата, че луди карат самолети. Това е абсурдно да си го помислим. Авиационната система е една от най-добре регулираните системи, защото е високорискова. Никъде не стана ясно по каква причина са издадени болничните на втория пилот на катастрофиралия самолет - може да го боли гърло. Вадят се от контекста някакви отделни парчета информация и започват да се интерпретират по най-различен начин. Едно критично събитие е перфектната среда за развитие на множество митове и легенди".

Десислава Георгиева подчерта, че авиационната система е ориентирана не към търсеното на вина и отдавна се е спряло да се търси виновникът за някакво събитие: „Ние не можем да променим това, което се е случило. Хубаво е да се стигне до причините, за да може за в бъдеще да могат да бъдат избягвани".

Някъде се загуби това, че всички сме хора първо и след това сме професионалисти, добави Георгиева.

След инцидента масово се въведе практиката, че задължително ако се наложи на някой от пилотите да излезе, веднага да влиза представител на кабинен състав.

„Аз съвсем не изключвам, че причината може да е чисто физиологична - този човек да не е имал възможността да реагира - да му е станало лошо. Ако тръгваме по тази плоскост, че умишлено е направено - има доста признаци преди това, ако човек вземе такова решение, има начини да се разбере. Ако разследващите вървят към тази хипотеза, ще имат възможност да съберат цялата информация", подчерта  Десислава Георгиева.

По думите й самите пилоти освен че минават на психологически и медицински прегледи, те имат специализирани тренинги най-малко два пъти в годината, в усвояването на нетехнически умения: „Това са уменията да се сработваш с другите, да разчиташ на колегата, да устояваш на тази високостресова професия. Защото Господ може да е в колегата до теб. Авиационната система е екипна система - ти участваш с всичките си колеги в обезпечаването на една-единствена цел за цялата система - безопасността на полетите".