Цветан Василев: Пеевски искаше да му дам безвъзмездно акции
Цветан Василев: Пеевски искаше да му дам безвъзмездно акции / снимка: БГНЕС, архив

Банкерът Цветан Василев излезе с нови разкрития около аферата КТБ. Обвиненият за длъжностно присвояване на свой ред обвини Делян Пеевски в изнудване. Според Василев обаче Делян Пеевски е "само средство, координатор в по-голям сценарий".

В интервюто за "Гласове", Цветан Василев обвинява главния прокурор, следствието, специалните служби, БНБ и правителството на БСП и ДПС в съучастие. Според Василев зад унищожението на банката стоят "два клана". Единият е този около Делян Пеевски, но вторият - не пожела да назове.

Версията на Цветан Василев е, че през април 2014 година Делян Пеевски поискал от него безвъзмездно прехвърляне на пакети от акциите на няколко дружества. След отказа да прехвърли акциите на Пеевски последвало обвинението му в опит за убийство на депутата от ДПС, а целта била да не пречи на плана за край на КТБ. План, в който, според банкера, са участвали хора и от трите власти.

„Аз твърдя, че интересите на кръга, който ме атакува, бяха обслужени от всички - от прокуратура и следствие, през специални служби до Централна банка и тогавашното правителство, всички са в кюпа", заявява Василиев.

Според него дупката от 4 милиарда лева в КТБ е измислена, за да има формална причина лицензът на банката да бъде отнет, а инвеститорите - отказани. По думите на Василев КТБ е контролирала бизнес за точно 4 милиарда лева - чрез компании, финансирани от банката с цел придобиване и преструктуриране на определени активи. И точно този бизнес искали хората, които го атакували. След като първоначалният трус не бил достатъчен да фалира банката, играта загрубяла.

„Имам доказателства за мачкане и притискане на клиенти, включително и заплахи. На някои им е обяснявано, че ако не си изтеглят парите от банката, ще пострадат", сподели Василев. Той твърди, че среща между него и управителя на БНБ Иван Искров е имало в края на май. „Искров ме предупреди с думите "Знаеш ли какво правиш?", разказа той.

За готвената атака, Цветан Василев твърди, че е предупредил и трима политически лидери. Двама - от управлението по онова време на кабинета „Орешарски" и сегашния премиер Бойко Борисов. „С него имах среща на 6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални, но засега няма да кажа какво си говорихме", каза той.

Преди дни регистрираната в Люксембург LCI 33 компания обяви, че купува за едно евро акции на 6 компании, за които се твърди,че свързани с Цветан Василев. Банкерът отрича продадените предприятия да са негови, но потвърждава, че сделките за тях са финансирани с пари от КТБ. В интервюто Василев обяснява, че сделка в крайна сметка ще има, но само ако чуждестранната компания покрие задълженията на дружествата към КТБ.

Източник: Novanews.bg