Все повече агресия в училище, обмислят активно полицейско присъствие за пример
Все повече агресия в училище, обмислят активно полицейско присъствие за пример / снимка: sxc.hu

Над 80% от училищата в страната имат подаден сигнал за насилие или агресивна проява. Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите й регистрираните случаи на агресия между ученици само от началото на учебната 2014/2015 година са 4117, като тенденцията по думите на Кастрева е, че насилието в школата расте. 1662 случаи на физическо посегателство между ученици има от началото на тази учебна година, а през предходната те са били 606. На второ място като вид агресия се нарежда вербалната, като при нея са регистрирани 1603 случая. Ситуациите на агресия от ученици или техните родители над преподаватели са 310, посочиха още от образователното министерство.

Кастрева обясни какви може да са предпоставките за увеличилите се случаи на агресивни прояви в училище:

„Много често в малките населени места децата живеят в непълни семейства, няма строг родителски контрол и това безспорно намира своето отражение. В една нестабилна семейна среда самото дете е нестабилно, то се нуждае от обич и подкрепа, която вероятно не във всички случаи получава", обясни тя.

По думите й за справянето с проблема с агресията на учениците най-важното не е наказанието, а превенцията. Сред мерките е полицаи да запознават децата с последици от нарушаването на закона.

„В крайна сметка отговорността е на възрастните за това какво се случва с малките, така че за мен наказанието е последната стъпка. Първата стъпка е превенцията на агресията и създаването на добри обществени модели. Активно присъствие на представители на МВР в училище, като хора на реда и пример на модел на отношение към насилието. И не като изпълнение на служебните им задължения, а като елемент на гражданско възпитание, като запознаване на децата с последиците от нарушаването на закона, запознаване на учениците със самите норми на закона, с техните права и задължения. Защото децата трябва да припознаят в служителите на реда хора, към които те могат да се обърнат с доверие", допълни Кастрева.

Предвижда се работна група да състави и два пакета от мерки за редуциране на агресията - спешен и стратегически пакет.