Рекорден спад на лихвите по кредити и депозити
Рекорден спад на лихвите по кредити и депозити / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лихвите по кредитите падат рекордно. Според експерти заемите ще поевтинеят дори повече до края на годината, допълва Нова телевизия. Причините - хората по-трудно се решават да теглят сериозни суми. Банките пък поставят повече условия, за да отпуснат пари.

По отношение на ипотечните кредити най-изгодни се оказват заемите в левове. Съветът на експертите е хората с кредити да търсят начин да ги предоговорят, дори ако става въпрос за разлика от 1-2 процента при лихвите.

Сметките показват, че ако през 2007 г. сме изтеглили ипотечен кредит на стойност 60 000 лева за 15 години - то трябва да връщаме 98 000 лева. За същият този заем, изтеглен сега, трябва да връщаме 90 000 - разлика от цели 8 000 лева.

Сега лихвите са ниски защото пред банките няма опашки за кредити, а и защото същите тези банки вече не дават кредити, както преди десетина години.

Съветът към онези, които преди години са взели скъпи заеми, е да ги предоговарят сега - по възможност с банката, от която е заемът - в противен случай разликата може да отиде за такси по новия кредит.

„Сега е евтино защото е трудно. Има свито кредитиране и в момента банките всячески се опитват да стимулират отпускане на заеми", казва финансовият експерт Десислава Николова.

И съветът на консултантите - за разумния праг, над който да не теглим: месечните вноски трябва да са под 30 процента от доходите ни - при заплата от 1000 лева да връщаме около 300 на месец.

Според експертите лихвите по кредитите ще продължат да намаляват.

Рекордно ниски са и нивата и по лихвите по депозити - лоша новина за онези които допреди година се надяваха от влоговете да си докарват приличен месечен доход. За обикновените хора е важно парите да са в банка. Предпочитат да ги ползват дори като сейф, но не и да рискуват да ги инвестират. Лихвите по депозити пък паднаха под психологическия праг от 1 процент.

Източник: Novanews.bg