Кметът на Кърджали иска нова среща с премиера Борисов за свлачищата
Кметът на Кърджали иска нова среща с премиера Борисов за свлачищата / netinfo

Кметът на Кърджали ще иска нова среща от премиера Борисов, за да го запознае със сериозността на ситуацията около свлачиата в кърджалийските села Сипей и Енчец. Това обяви самият той ден след като Междуведомствената комисия отпусна над 400 000 лева за  укрепване на свлачището в Кърджалийския квартал „Веселчане”, което застрашава цял жилищен блок от срутване.

„Моите очаквания за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за преодоляване на щетите от бедствието бяха много по-големи отколкото Междуведомствената комисия взе като решение според своите възможности. За наше щастие очакванията да бъдем подкрепени финансово за свлачищата в кв. Веселчане, се сбъднаха. Приети бяха и другите по-малки разходи, които са направени по време на бедствието от гледна точка на разчистване на пътища” , заяви днес пред журналисти кметът на Кърджали инж. Хасан азис.

По думите му обаче големия проблем остава, а той е свързан с финансиране на спешни мерки за свлачищата в селата Сипей и Енчец.

„Към този момент 4 от къщите в село Сипей са с предписание от геолога да бъдат напуснати от собствениците, а други 6 са вече с напуквания по разлома, който се наблюдава. Ако първоначално свлачището в Сипей беше на площ от 19 декара, сега те вече са над 30. В село Енчец големия проблем е, че има един разлом, който започва от незнайно къде и отива също незнайно къде, за което ще се произнесат геолозите”, каза кметът инж. Азис.

 

Той обяви, че на 6 и 7 април очаква екип от МГУ, който да направи оглед на свлачищата в селата Сипей, Енчец, Пропаст и кв. Веселчане. „На базата на констатациите от този оглед в следващите дни и седмици ще търся среща с премиера Борисов”, каза инж. Азис.