Миков към ромите: Бъдете горди и достойни граждани на България
Миков към ромите: Бъдете горди и достойни граждани на България / снимка: БГНЕС

"Искам да ви пожелая много хубав празник, здраве и да се гордеете с вашата идентичност, вашите песни и широко сърце. Бъдете горди и достойни граждани на България". С тези думи председателят на БСП Михаил Миков е поздравил над 1500 роми в с. Калековец, Пловдивско, по повод Международния празник на ромите, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Това е празник, който преди 25 години в Полша решават да направят, за да отбележат особената културна идентичност на едни прекрасни хора, каквито са ромите - наши братя и приятели, защото всички сме българи", е допълнил той. Според него ромите трябва да се гордеят, че са достойна част от ромите в цяла Европа и по света.

Миков е обяснил, че времената са трудни и бедността тормози еднакво и българи, и роми. "Ние не трябва да се делим и някои политици да си позволяват да казват, че лошите неща ги правят ромите. Лошите неща ги правят лошите хора", категоричен е бил той. По неговите думи онези мрачни части от историята, когато фашизмът е делял хората на първа и втора категория, трябва никога повече да не се повтарят.

Миков е заявил, че в страната има роми общински съветници, включително и от коалиция "БСП лява България", тогава под името "Коалиция за България". Той е посочил като пример Белоградчик и е допълнил, че където има хора, които са авторитетни и образовани, които могат да представляват гражданите, независимо от какъв етнос, ще бъдат в листите.

"Нека да не позволяваме на разни политически партии, които търсят някаква изгода, да ни разделят. Всеки един от нас има приятели българи. Ние сме мирен народ и трябва да вярваме в държавата", е посочил председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев.