Български учени създадоха първата в света космическа оранжерия
Български учени създадоха първата в света космическа оранжерия / снимка: Нова телевизия

Как изглежда първата в света космическа оранжерия? Къде ще се изгражда тя? И всъщност - това сюжет от фантастичен роман ли е или съвременна реалност?

България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, която консумират космонавтите, уточнява Нова телевизия.

"Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", казва ръководителят на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия, Таня Иванова.

По думите й космонавтите споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия:

"Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща". Сега се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след по-малко от 20 години. За целта подготовката на космическото меню за 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.

Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче - вегански. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.

Източник: Novanews.bg