След труса в Непал: 1500 души са загинали, лавина погуби алпинисти на Еверест (ВИДЕО)
След труса в Непал: 1500 души са загинали, лавина погуби алпинисти на Еверест (ВИДЕО) / снимки: БГНЕС

Близо 1500 са жертвите на разрушителното земетресение с магнитуд 7,9 в Непал, ранените са хиляди. Столицата Катманду е понесла сериозни щети. От бедствието са пострадали и множество източни и североизточни райони в Индия, предаде ТАСС.

По информация на посолството на Република България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение. Това съобщиха от МВнР.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от земетресението. На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията.

След труса в Непал 1500 души са загинали лавина погуби алпинисти на Еверест (ВИДЕО)
netinfo

Индийската метеорологична служба регистрира в Непал над 13 вторични труса след земетресението с магнитуд 7,9, разтърсило района тази сутрин, съобщи ведомството, цитирано от ТАСС. Първите трусове с магнитуд 7,9 и 6,6 съответно са били последвани от още 10 със сила от 5 до 5,8 и други три с магнитуд от 4,4 до 4,9, уточнява руската агенция. Трусовете са усетени и в редица райони на Индия, където според местното вътрешно министерство са загинали най-малко 12 души, припомня ТАСС.

След труса в Непал 1500 души са загинали лавина погуби алпинисти на Еверест (ВИДЕО)
netinfo

Най-малко 18 чуждестранни алпинисти са загинали при няколко силни лавини на Еверест, предизвикани от мощното земетресение в Непал, предаде ТАСС, позовавайки се на представител на спасителните екипи. Алпинистка група на индийската армия, която се намирала в базовия лагер под връх Еверест, успяла да открие и извади изпод лавините телата на 13 чуждестранни алпинисти, а други пет жертви са все още затрупани. Националността им се проверява.

Според министерството на туризма в Катманду в базовия лагер или на връх Еверест е имало най-малко 1000 алпинисти, в това число около 400 чужденци, отбелязва Ройтерс.

Лавина през април м.г. уби 16 непалски водачи (гидове). Април е един от най-популярните периоди за изкачване на Еверест преди дъждовете и облаците да скрият планината в края на другия месец, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня също, че земетресение с магнитуд 8,3 през 1934 година уби 8500 души в Непал.

Източник: БТА