Акушерката, пребила бебе, остава в ареста
Акушерката, пребила бебе, остава в ареста / снимки: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед".

Бебето, което беше пребито от акушерка, вече е в стабилно състояние

Според съдия Пенка Велинова опитът за убийство, каквото е обвинението на акушерката, изисква наличието на доказателства за пряк умисъл от страна на извършителя. Съдът прие, че безспорно действията на Ковачева са можели да убият детето, но постъпките й на следващия ден разколебават тезата на прокуратурата, че това е било умишлено. Акушерката е сигнализирала на следващата смяна, че бебето има температура и че състоянието му се влошава, дори е назначила изследвания.

Според съда обвинението на Емилия Ковачева не трябва да е за опит за убийство, а за умишлено нанасяне на тежка телесна повреда.

Все пак съдът я остави в ареста, тъй като престъплението е изключително тежко и е извършено спрямо същество в безпомощно състояние.

Прокурорът по делото Николай Христов заяви, че всички събрани до момента доказателства сочат, че жената на записите от видеокамерите в болницата е Емилия Ковачева, както и че тя е била с ясен разсъдък по време на дежурството си. Действията на прокуратурата от този момент нататък са насочени основно в посока изясняване на мотивите за престъплението, както и дали необяснимо агресивните действия към 4-дневното бебе не са били практика на поведение от страна на обвиняемата.

Нейният адвокат Владислав Янев заяви, че до този момент Емилия Ковачева е била с безупречно професионално поведение, но в деня на злополучната смяна тя не е била на себе си и дори не е помнела ясно какво се е случило.

По-рано, за да обясни искането си Емилия Ковачева да остане в ареста, прокурор Николай Христов представи част от събраните факти по делото. Той заяви, че тя е проявила изключителна ярост и садизъм към новороденото бебе.

4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

Основно доказателство на държавното обвинение се оказват видеозаписите от камерите в отделението по неонатология, където Ковачева е била дежурна. Прокурор Христов посочи, че от тях ставало ясно как около 02.00 часа през нощта на 17 април акушерката нанесла множество удари на детето, придружени с душене, в продължение на час и половина. Действията на обвиняемата прокурорът по делото определи като изключително яростни и садистични.

Все още не е готова психиатричната експертиза на Емилия Ковачева. Засега е ясно, че Ковачева не е страдала от психиатрично заболяване. Тук се появява и основното противоречие в тезите, които защитават прокуратурата и адвокатът на обвиняемата.

Според адвокат Владислав Янев Емилия Ковачева е била изключително изтормозена в момента на дежурството си - както от продължителността на смяната, но и заради проблеми в семейството. Наскоро тя е останала вдовица, посочи адвокатът й. Той настоя тя да бъде освободена от ареста, за да се грижи за семейството си. Емилия Ковачева има две дъщери и възрастни родители. По думите на адвокат Янев семейството живеело в изключителна бедност и разчитало единствено на заплата на акушерката.

Определението на адвокат Янев за ударите, които е нанесла Емилия Ковачева на бебето, шокира хората в залата. По думите му „целта на тези удари, ако допуснем, че са нанесени, е била не да наранят бебето или да го убият, а да го успокоят. Тя е можела да го убие с един удар, ако е искала, но тя го е пошляпвала, за да го успокои".

Основната теза, която защити адвокатът на Емилия Ковачева, че нараняванията на бебето са се случили много по-късно след като тя си е тръгнала от смяна - от другия екип, който е поел на сутринта грижите за новородените в отделението по неонатология.

„Ние смятаме, че детето е изнасяно от това помещение. Правено му е кръвопреливане и други изследвания - в онези помещения има ли камери", попита пред съда адвокатът на Емилия Ковачева. Неговата теза е, че травмата е причинена от медиците от следващия екип.

Най-вероятно защитникът на акушерката ще обжалва наложената мярка от Софийския градски съд.