През област Разград май ще мине магистрала
През област Разград май ще мине магистрала / netinfo

Един от четирите варианта за трасе на автомагистрала „Хемус“ преминава през област Разград – това сочи справка в сайта на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Авторите на предпроектните проучвания на дестинацията Ябланица – Белокопитово избират като най-удачен именно този вариант, който включва и землищата на две села от община Лозница.

Нямаме точни данни за трасето, но по наша информация, предложението касае землищата на селата Манастирци и Чудомир, близо до границата с Търговищка област – обясниха от община Лозница.

От пресцентъра на Министерството на регионалното развитие обявиха датите на обществените обсъждания на докладите за оценка на въздействието върху околната среда в различните региони, откъдето минава трасето. Те стартират на 1 юни и приключват на 11 юни. В последния ден е насрочено обсъждането в Лозница, то ще е от 10,00 ч. в читалище „Пробуда 1912“.

Дължината на частта от магистрала „Хемус“, която ще се доизгражда, е 252 км., предвижда се през 2020 г. за едно денонощие двупосочно по нея да минават 12 785 превозни средства. Завършен в цялост аутобанът ще свърза София и Варна и да е общо 420 км. В експлоатация в момента са два участъка: пътен възел "Яна"-околовръстен път на София – Ябланица" и "с. Белокопитово - Шумен – Варна“.