ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на граждани
ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на граждани / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ГЕРБ подготвя „почвата" за въвеждането на частния фалит, още преди да е изработен специален закон. Възлови депутати, сред които и шефът на правната комисия Данаил Кирилов, внесоха проект за промяна в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които се предлага въвеждането на абсолютна 10-годишна давност за погасяване на каквито и да е задължения на граждани.

С изтичането на този срок "се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността", допълва „Сега". Изключение правят отсрочените и разсрочените задължения. Абсолютната давност няма да важи и за дълговете на едноличните търговци.

Опит за въвеждане на тази давност ГЕРБ направи още в предишното си управление. Тогава основният двигател на идеята бе Емил Радев, който сега е евродепутат. Проектът обаче не мина.

В аргументите към сегашната промяна се казва, че в последните години се наблюдават редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над 10 г. През цялото време на "вечния длъжник" се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно превишават главницата. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и е в обективна невъзможност да се издължи. Съгласно действащото законодателство, при смърт на длъжника изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници, пишат в мотивите си вносителите.

Те смятат, че в българското законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но ситуацията е различна при физически лица, които не упражняват търговска дейност. Липсва каквато и да е възможност човек да започне процедура по фалит.