Б. Цеков: Синодът не погазва Конституцията, макар да беше по-добре да отличат дядо Добри
Б. Цеков: Синодът не погазва Конституцията, макар да беше по-добре да отличат дядо Добри / снимка: БГНЕС, архив
Б. Цеков: Синодът не погазва Конституцията, макар да беше по-добре да отличат дядо Добри
79585
Б. Цеков: Синодът не погазва Конституцията, макар да беше по-добре да отличат дядо Добри
  • Б. Цеков: Синодът не погазва Конституцията, макар да беше по-добре да отличат дядо Добри

Решението на Светия Синод да награди и почете премиера Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски е не навременно, неуместно и недооценено като обществен ефект, защото като участници в политическия живот и двамата са личности, които по един или друг начин разделят нацията. Това коментира в ефира на Дарик бившият депутат Борислав Цеков, вносител на действащия в момента Закон за вероизповеданията.

Решението на Светия синод от края на миналата седмица Симеон Втори да бъде споменаван като цар на българите при отслужване на светата литургия предизвика реакцията на президента Росен Плевнелиев, както и коментари за погазване на Конституцията. Въпреки че не аплодира тези решения, Борислав Цеков беше категоричен, че не може да се говори нито за скандал, нито за посегателство върху конституционния ред, защото църквата е автономна според основния ни закон:

"Намирам тези решения за ненавременни и неуместни", коментира бившият депутат по повод отличията, връчени на Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски на тържествата в Плиска.

„Защото, когато говорим за 1150-годишнината от покръстването на България - една голяма дата, би било добре и далеч по-мъдро, поне от моя гледна точка, ако Светият Синод бе намерил за необходимо да отличи, да удостои с такива отличия и почести безспорни личности. Личности, които не са въвлечени в политическите борби и от тази гледна точка са спорни - една част от обществото ги възхвалява, друга ги критикува. Можеше да връчат орден и друг тип почести на дядо Добри, да речем. Аз не съм чул човек, който да не се възхищава от подвига на дядо Добри", аргументира се Борислав Цеков.

„Но църквата е отделена от държавата и никой не може да се бърка - нито президент, нито портиер, кого упоменава в своите богослужения и това важи за всички вероизповедания. От гледище на Симеон Сакскобургготски, обаче, трябва да се припомни един безспорен факт - църквата е помазала за цар г-н Сакскобургготски във времето, когато той е станал действащ държавен глава и цар на България, макар и малолетен чрез регентство", каза бившият депутат.

По Конституция църквата е отделена от държавата и решенията й нямат никакво отношение към държавния и конституционния ред, подчерта още юристът.

Според Цеков „политическите, обществени и експертни среди, които създадоха и поддържаха разкола в Българската православна църква повече от десетилетие" днес започват една нова антицърковна кампания, като в момента натрапвали опорната точка, че се нарушавала Конституцията.

"Като специалист по конституционно право заявявам, че това са абсолютно несъстоятелни и правно неграмотни аргументи, защото това решение на Светия синод няма нищо общо с конституционния ред в България", заяви Борислав Цеков.