Плевнелиев: Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора
Плевнелиев: Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора / снимка: БГНЕС

„Днешният ден е ден на българската победа и на националната саможертва, отдавайки почит на Св. Великомъченик Георги Победоносец, се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии и операции зад граница. Поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи дълга си за гарантиране на суверенитета и на териториалната цялост на страната". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в столицата.

Плевнелиев спомена в словото си битките на българските воини след Освобождението и добави, че нашите бойци и командири са демонстрирали образци на бойно майсторство и героизъм в битките.

"Отбелязваме 100 години от участието на България в Първата световна война. Въпреки многобройните саможертви, българският войник устоя при тежките битки при Тутракан, Македония и за освобождението на Добруджа, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея. След броени дни ще честваме 70 години от победата над хитлерофашизма. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета от Втората световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите бойни чеда. Нека не забравяме и паметниците, които се намират на територията на други държави. Нека помним, че българското бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи. Нашата армия е символ на българската държавност. Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си", заяви Плевнелиев.

Той допълни, че неслучайно българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции.

„Днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На КСНС постигнахме широко съгласие за нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2% от БВП през 2024 г. Бъдещите инвестиции трябва рязко да повишат оперативната съвместимост с партньорите в НАТО. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите партньори към армията ни, за което говорят и високите оценки, които те дават на нашите контингенти", подчерта държавният глава.

Той коментира и геостратегическата обстановка, която, по думите му, се променя динамично. Плевнелиев посочи, че е налице трайно влошаване на средата за сигурност в близост до границите ни.

„Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа. Недопустимо е днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите", подчерта Плевнелиев.

Той отбеляза, че имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм.

„Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила, няма мир. Диспутите се решават не с оръжия. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е интеграция, човешки права и свободи, а не дестабилизация и замразени конфликти. Не трябва да позволяваме повече войни и свидни жертви. Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност. Български воини, където и да сте по света, приемете нашите най-сърдечни поздрави по случай Деня на храбростта. Пожелаваме ви крепко здраве, младежка енергия и увереност при изпълнение на задачите, които изпълнявате за нашето отечество. Честит празник! Да живее България", завърши словото си Плевнелиев.