Драгомир Стойнев: Русия е Европа, Европа е и Русия
Драгомир Стойнев: Русия е Европа, Европа е и Русия / DarikNews.bg

Всеки, който се е опитвал да пренапише историята е сбъркал. Това каза в Стара Загора депутатът БСП - лява България" и заместник-председателя на НС на БСП Драгомир Стойнев по време на митинга за Деня на победата над фашизма. Според Стойнев преди да се говори за обединена Европа, трябва да се каже, че тя би била невъзможна без волята и силата на съветската армия и нейните съюзници.

„Без 9 май 1945 г. нямаше да има 9 май 1950 г., когато за първи път се говори за обединение на Европа", каза Стойнев. Той допълни, че се срамува от българския президент, който не пожела да почете паметта на милионите жертви на войната, както и от десните в парламента, които отказаха да уважат паметта на българските антифашисти.

„Ще кажа нещо, което много български политици не смеят - Русия е част от обединена Европа. Европа е и Русия. И никой няма право отново да разделя българския народ и да забравя паметта на руските воини и българските антифашисти, които дадоха живота си за следващите поколения", каза още Стойнев.

Граждани и симпатизанти на БСП се включиха в митинг-концерта до Братската могила в парк "Пети октомври", за да отбележат Деня на победата. На събитието присъства първият секретар по външнополитическите въпроси в Посолството на РФ у нас Максим Знаменский. Той подчерта, че радикалните прояви и фашистката символика в Европа будят тревога и уроците на историята не трябва да се забравят.

„Днес трябва да кажем стоп на възраждащия се неофашизъм, който надига глава и в нашата родина", призова и депутатът Георги Гьоков.

„В Русия на 9-ти май няма семейство, няма дом, в който да няма скръб и тъга. Това е празник със сълзи и днешният парад на победата показа, че руският народ е стожер на мира в Европа", каза областният председател на социалистите Васил Самарски.

С цветя бе отрупан Паметникът на съветската армия в чест на 70-годишнината от победата над фашизма. В тържеството се включиха Българският антифашистки съюз, ръководители и членове на „Руски клуб и приятели", регионалната организация на евреите „Шалом" и други родолюбиви и леви организации. За пръв път тази година членовете на „Руски клуб и приятели" проведоха и в Стара Загора популярната в Русия акция „Бессмертный полк", като носеха снимки на загинали във Втората световна война техни близки. В чест на победата в минутата мълчание знамената бяха сведени на фона на 70 оръдейни салюта. След това в небето над Стара Загора полетяха 70 сини балона. Тържеството завърши с концерт на група „Грамофон".