Съдът остави в ареста обвинената в убийство на бившия си приятел 19-годишна Гьокчан
Съдът остави в ареста обвинената в убийство на бившия си приятел 19-годишна Гьокчан / netinfo

Окръжният съд в Кърджали постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на убийцата на 20-годишния Бекир Рамадан от кърджалийското село  Жинзифово Гьокчан Гюлестан. Самата тя на 19 години, посегна на живота на бившия си приятел на 11 май, като го прободе с нож в сърцето.

„Не исках да го убивам, исках само да го сплаша. Той ме тормозеше в продължение на цели две години, но когато му казвах да ме остави на мира, той не разбираше от дума”, заяви пред съда обвиняемата.

На въпрос на съдия Пламен Александров защо е взела нож при последната им среща и искала ли е да го убие, Гьокчан отговори, че не е искала да го убива, а само ако се наложи, да го нарани „някъде по ръката”. „Постоянно ми се обаждаше и ми казваше, че аз ще правя това, което той каже, в противен случай ме заплашваше, че ще ме злепостави. Страх ме беше. Ако беше жив, сигурно щеше да ме убие”, каза още днес пред съда Гьокчан Гюлестан.

Нейният адвокат Станимир Сталев протестира пред съда исканата най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража” и пледира за заменянето й с по-лека. Според него убийството е непредумишлено и не е съгласен с изказаното от наблюдаващия прокурор Димитрина Делчева обосновано предположение, че обвиняемата може да се укрие. По думите му обвиняемата Гюкчан има чисто съдебно минало, постоянен адрес и постоянна работа.

„До вчера е била ученичка, а като такава е била отличничка. Родителите й са почтено семейство. Освен това не е изяснен напълно мотива за убийството”, каза пред съда адвокат Сталев. Той припомни, че убитият в продължение на две години системно е изнасилвал обвиняемата. „Тя е била унижавана, злепоставяна и заплашвана.   Това е било гавра с нейното тяло, нейното човешко достойнство”, коментира адвокат Сталев.

 

След приключване на делото той каза, че засега няма да обжалва в законно установения 3-дневен срок решението на съда, но ще поиска от прокуратурата изготвяне на съдебно-психологическа експертиза на обвиняемата. Сталев изрази опасения, че ако обвиняемата бъде под домашен арест, това може да предизвика саморазправа от страна на близките на убития.