БСП с предложения за законови промени срещу изборния туризъм
БСП с предложения за законови промени срещу изборния туризъм / netinfo

Законодателни инициативи, с които да се преодолее проблема с изборния туризъм e започнала парламентарната група на БСП. Това обяви народният представител от Шумен Иван Иванов. По думите му, необходими са по-сериозни законови мерки, които да регламентират адресната регистрация и да предвиждат санкции за нарушения.

Подготвеният законопроект предвижда изборният туризъм да бъде прекъснат. Идеята е с промени в Закона за гражданската регистрация да се даде възможност на кметовете  да могат да извършват проверка на адреси, за които са постъпили сигнали, че на тях има много регистрирани хора. Ако се установи, че в дадено жилище има повече от допустимото регистрирани, промените ще дават право тези регистрации да бъдат заличавани. При констатирано нарушение ще се налага и глоба в размер от 1 000 до 3 000 лева.

Иван Иванов поясни още, че предложението предвижда проверки да могат да се правят за времето от 1 февруари до 23 април тази година, периодът в който са извършени най-много такива регистрации. „На този етап имаме съгласието на по-голямата част от парламентарните групи, без тези на ГЕРБ и ДПС", каза още Иванов. Той прогнозира, че е твърде вероятно още до края на тази парламентарна сесия законовите промени да станат факт, което може да даде отражение на предстоящите избори.

Народният представител от групата на БСП даде пример с населени места от област Шумен, където шест месеца преди местните избори се наблюдава необичаен ръст на новорегистрирани жители. В Плиска имало адрес с десетки регистрирани, на който дори нямало жилищна сграда, сред останалите населени места с подобни случаи Иванов посочи селата Дибич и Вехтово.

Той бе категоричен, че подготвения законопроект и правилата за справяне с изборния туризъм ще бъдат еднакви за всеки кмет, без значение неговата партийна принадлежност.