Местан поиска отмяна на глобата му за агитация на майчин език, позовавайки се на международни договорености
Местан поиска отмяна на глобата му за агитация на майчин език, позовавайки се на международни договорености / netinfo

До месец районния съд в Момчилград ще се произнесе по жалбата на Лютви Местан за наложената му глоба за агитация на турски език в размер на 2000 лева по време на предизборната кампания за парламент през 2014 година.

Час по-рано, в словото си пред жителите и гостите на Джебел по повод празника на града и 26 години от майските събития по време на т.нар. възродителния процес през 1989 година, Местан нарече делото по обжалване на глобата му „делото на живота си”.

Пред присъстващите, сред които посланика на Турция Сюлейман Гьокче, председателят на изселническата организация „Балгьоч”  Юксел Йозкан, генералният консул в Пловдив Алпер Акташ, представители на побратимени общини в Турция, репресирани, общински кметове и народни представители, той показа 11 наказателни постановления на него и на негови колеги от парламентарната група на ДПС, по силата на които им са наложени глоби от по 2000 лева.

„Това се случва в демократична България, която е 8-а година член на ЕС и е престъпление да говориш на майчиния си език. Фактът, че председател на парламентарна група може да бъде глобен означава, че имаме много път да извървим, за да достигнем европейските стандарти за правата и свободите на гражданите”.

По време на делото в Районния съд в Момчилград Лютви Местан и адвокатът му пледираха да бъде отменено наказателното постановление като се позоваха на международни договори за правата на човека, които България е подписала и които стоят над националното законодателство.

„Обжалвам, защото България е членка на ЕС и като такава е ратифицирала Хартата за основните права на ЕС. България е ратифицирала и Европейската конвенция за правата на човека. Все международни договори, които по силата на чл. 5, ал. 4 от българската конституция имат предимство пред вътрешните закони. От тази гледна точка актовете и последвалите наказателни постановления следва да бъдат отменени, защото са издадени в нарушение на конституцията и на международните договори, на които се позовах”, коментира след делото Лютви Местан. По думите му подобно дело не е възможно в нито една страна, член на ЕС.

Ако съдът не постанови отменяне на наказателните постановление, то лидерът на ДПС заяви твърдото си намерение да заведе дело в съда в Страсбург. То ще е второто по рода си, след като Местан заведе подобно дело за наложена глоба по време на кампанията за парламент през 2013 година. „Убеден съм, че то ще приключи в наша полза. А заведохме това дело не защото не обичаме родината си, а защото бихме искали България да бъде демократична родина на равноправни граждани и да няма текстове в законите, които дискриминират представители на етно-религиозните малцинства”, коментира още лидерът на ДПС Лютви Местан.