БСП настоява на хората с минимална заплата да се връща данъкът върху доходите
БСП настоява на хората с минимална заплата да се връща данъкът върху доходите / снимка: БГНЕС
БСП настоява на хората с минимална заплата да се връща данъкът върху доходите
79923
БСП настоява на хората с минимална заплата да се връща данъкът върху доходите
  • БСП настоява на хората с минимална заплата да се връща данъкът върху доходите

БСП внася отново в парламента промените в Закона за данъците на доходите на физическите лица.

„Какво направи правителството и мнозинството на четворната коалиция тази година? Взе на работещите бедни - около 300 000 души по 48 лева и им даде увеличение уж на минималните работни заплати, което е по-малко", каза Михаил Миков. Той напомни, че вречар ВАС отмени постановлението на Министерския съвет, с което се поределя размера на минималната заплата за тази година. „Спешно сега правителството ще предприема действия, ще коригира, ще ревизира", коментира Миков. „Големият въпрос обаче стои - защо правителството отне по 408 лева годишно и даде с увеличението на минималните заплати 360 лева годишно", каза Миков.

Затова от опозицията предлагат във връзка и с преизпълнението на държавния бюджет, „за което се чуват много изявления от страна на управляващите", и по повод акумулираните излишъци - да се върне за тази година нормата, която позволява на хората, работещи на минимална заплата по трудови правоотношения, да се преотстъпва в края на годината 10-процентният данък.

Възможност за връщане на данъка на хора с минимални доходи има и тази година, като засяга приходите за 2014-а, но от НАП обясниха още в началото на данъчната кампания, че хората, които ще си върнат средствата от налога, ще са по-скоро изключение поради формулировка в закона. Причината е, че всеки лев допълнителен доход - от социална помощ, рента или хонорар за участие в избирателна комисия например, е пречка човек с минимални доходи да получи обратно данъка си. През януари от БСП предложиха да се промени законът за доходите на физическите лица и в него изрично да се запише, че хората, които получават доход до 340 лева само от трудово възнаграждение, ще получат обратно платените данъците. От ГЕРБ пък заявиха, че предложението на социалистите е закъсняло.