Вариант 3 на изпита по математика на седмокласниците
Вариант 3 на изпита по математика на седмокласниците / снимка: БГНЕС, архив

Вариант 3 се падна на националното външно оценяване по математика на учениците в 7-ми клас.

Изпитът по математика за седмокласниците е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

Първият модул е за националното външно оценяване и е задължителен за всички над 60 000 седмокласници в страната. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен).

Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула по математика се оценява със 100 точки.

Външното оценяване по български език и литература за седми клас се състоя на 20 май. Резултатите от изпитите трябва да са готови до 3 юни.