Запор за „Елит петрол” и „Нафтекс” по искане на синдиците на КТБ
Запор за „Елит петрол” и „Нафтекс” по искане на синдиците на КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всички акции на „Елит петрол”, „Нафтекс петрол” и „Арвен” да бъдат запорирани са поискали синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Това става ясно от молбата, подадена от тях в Софийския градски съд на 15 май.

Засега няма писмени данни дали магистратите са я уважили изцяло или не, но от Търговския регистър е видно, че преди два дни частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е наложил възбрана върху акциите на „Елит петрол” в новоучреденото дъщерно дружество „Елит петрол-Ловеч” именно въз основа на изпълнителното дело, образувано срещу „Арвен”, „Нафтекс петрол” и „Елит петрол”.

От запорното съобщение става ясно, че всички акции на „Елит петрол” на стойност 45 767 800 лв. се запорират, докато приключи делото, заведено от КТБ срещу тримата длъжници.

Справка в системата на Софийския градски съд пък показва, че процесът е образуван по искане на синдиците на фалираната банка които са депозирали молба до магистратите на 15 май 2015 г. От системата на съда не става ясно какъв е точният размер на дълга. Разследване преди време показва, че в холдинг „Петрол” и подразделенията му са потънали повече от 200 000 000 евро кредити от КТБ.

Юристи коментираха, че с налагането на запор върху акциите на трите дружества, синдиците всъщност искат да блокират опитите петролният гигант да бъде измъкнат под носа на държавата и прехвърлен на трети лица, пише „Монитор”. Чрез налагането на възбраната този съществен актив остава част от масата на несъстоятелността, която трябва да бъде осребрена, за да се разплати банката със своите кредитори.

В момента първи по ред кредитор на КТБ е държавата, която финансира Фонда за гарантиране на влоговете, който изплати близо 3,6 млрд. лв. по гарантираните депозити в банката.