Отново отлагат внасянето на предложенията за промени в Конституцията
Отново отлагат внасянето на предложенията за промени в Конституцията / снимка: БГНЕС
Цветан Цвтеанов, ГЕРБ
79957
Цветан Цвтеанов, ГЕРБ
Радан Кънев, РБ
  • Цветан Цвтеанов, ГЕРБ
  • Радан Кънев, РБ

ГЕРБ и Реформаторският блок отложиха внасянето на проекта за промени в Конституцията, свързани със съдебната власт за другата седмица.

Управляващите продължават да събират подкрепа от депутатите. Това стана ясно от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Въпросът е да има диалог и търсене на политически консенсус и от другите парламентарни групи. Обърнали сме се към всички за подкрепа, но всяка една от парламентарните групи има своето решение към настоящия момент. Въпросът е, че ако действително създадем една работна атмосфера и бъдат чути допълнително различни мнения, които са консенсусни с всички тези, които са се подписали ще можем да увеличим подкрепата за реализиране на промените”, заяви Цветанов в кулоарите на парламента.

Радан Кънев от Реформаторския блок призна, че ще продължава да убеждава своите колеги от другите парламентарни сили в необходимостта от промени в Конституцията. „Бавим се, защото събираме всеки отделен подпис”, призна в кулоарите на парламента Кънев.

„Ако не се получи подкрепа за промени в Конституцията би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна. Била е такава в миналото, но вярвам в еволюцията”, коментира Радан Кънев.

Кънев увери, че се събира отделен подпис от всеки народен представител от парламентарните групи, които подкрепят законопроекта за промени в Конституцията, за да няма тълкуване, че някой народен представител не стои зад проекта. „Подкрепям идеята да не се оставят въпросителни. Оттам нататък следват тежки преговори и дебати в комисията и в зала. Моята прогноза е, че въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала”, прогнозира Кънев.

Той заяви, че се вижда, че промените няма да бъдат подкрепени от ДПС. Той добави, че има постоянен диалог с АБВ, които обаче не желаели да бъдат вносители, но Кънев вярвал, че те ще дадат подкрепа след работата в комисията.

„Нека се съберем в комисия да видим къде са пресечните точки. Не подценявайте публичния конституционен дебат в пленарна зала. Зад тези промени са 90 % от българите”, убеден в Кънев.

ГЕРБ събра необходимите подписи за промени в Конституцията

Под проекта за промени в Конституцията са се подписали депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ.  Засега БСП и ДПС отказват да подкрепят предложените от ГЕРБ промени в основния закон.

Текстовете предвиждат само промени, касаещи Висшия съдебен съвет. За приемането на промени в Конституцията са нужни 180 депутати. Приемането на идеите е възможно и със 160, но тогава процедурата е по-дълга и се минава през три гласувания.