Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен, искат изселване на ромите
Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен, искат изселване на ромите / снимки: БГНЕС
Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен, искат изселване на ромите
80004
Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен, искат изселване на ромите
  • Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен, искат изселване на ромите

Близо 400 души от района на Гърмен и съседните села блокираха пътя при разклона за селата Огняново и Ковачевица заради безчинствата на ромите от квартала в общинския център.

"Протестиращите настояват за незабавно събаряне на незаконните колиби в квартала извън регулация, който местните го наричат "Кремиковци". Тези постройки са 138. Има обаче проблем със събарянето, трябва да се приложат нормативни промени. Искаме съдействието на ДНСК. По закон, всяко жилище, което е единствено, не може да бъде премахнато, а трябва да се подсигурят на живеещите в тях общински жилища. Ние в Гърмен не разполагаме с такива. В същото време хората от протеста казват - ромите да си наемат квартири или да се изселят. Ситуацията е много деликатна", коментира в интервю за Дарик Минка Капитанова.

По официална регистрация ромите в квартала са 769.

„Реално обаче, не можем да кажем колко са, защото непрекъснато има прииждащи. Някои от заселниците са от Пещера, Велинград, Петрич и от други райони", каза кметът на Гърмен.

Очаква се блокада на пътя да има и в понеделник. Кметът Капитанова е сезирала полицейската дирекция в Благоевград и полицията в Гоце Делчев. Ако началниците преценят, може да се изпрати Жандармерия в района.

Стотици протестиращи блокираха пътя за Гърмен искат изселване на ромите
netinfo

Напрежението в село Гърмен ескалира в събота след сбиване между роми и българи. При инцидента са ранени четирима души, а осем са задържани.

Скандалът възникнал между две компании - едната от българи, другата от роми, заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейка, а българите играели карти.

Тези, които играели карти, поискали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване. „Били са се с камъни, дървета, с брадви, с каквото намерят", разказа за Дарик кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Веднага след подаването на сигнала за сбиването кварталът бе обграден от полиция. Въведен бе пропускателен режим, тъй като тръгнал слух, че роми от Петрич са потеглили, за да окажат помощ на събратята си от Гърмен. Българите очаквали нападение от ромите и се подготвили да им дадат отпор.

Други новини от Благоевград