Мистериозен бияч с шапка се появи по делото срещу Йордан Панчев
Мистериозен бияч с шапка се появи по делото срещу Йордан Панчев / netinfo

Само един свидетел се яви по процеса в Районен съд-Разград, подсъдими в който са 47-годишният Йордан Панчев и 39-годишният Марин Маринов. Двамата са обвинени в нанасяне на средни телесни повреди, Панчев – на двама човека, а Маринов – на един.

Процесът бе три пъти отлаган заради заболявания на подсъдимите и отсъствие на единия пострадал, въпреки липсата на петима очевидци днес процесът започна, съдът обаче разпореди принудителното им довеждане за следващото заседание през юни.

Съдът прие за разглеждане граждански иск за неимуществени вреди, заведен от собственика на пункт за скрап Тодор Добрев, на стойност 12 000 лв., но отхвърли иск за имуществени вреди на стойност 7773 лв.

Според обвинителния акт инцидентът е станал през февруари 2014 г. Тогава 48-годишният Яшар Ибрямов от село Ломци поискал кирка от Тодор Добрев, за да копае метал. Мъжът 2-3 пъти бил предавал арматурно желязо в пункта на Добрев в Гарова промишлена зона. Малко по-късно Добрев потеглил с колата си към Киченица, за да купи мляко за внука си, но бил спрян от Панчев до входа на базата си. Според показанията му на досъдебното производство и пред съдия скоро след инцидента, Добрев видял как Панчев и неизвестен младеж с плетена шапка бият с кирка и ритници Яшар, обвинявайки го, че е крал метал от базата на Панчев. Обвинения, че е изкупил краден метал получил и Добрев. Той отрекъл и понечил да си тръгне, но бил спрян от удар с кирка по главата. Той не видял нанасящия удара, но понеже в това врече непознатия ритал падналия на земята Яшар, смята, че кирката е била у Панчев, после получил и ритници в лицето. Пред съда Добрев разказа по-семпъл вариант на историята, твърдейки, че Панчев е ударил 2-3 шамара на Яшар и няма как от тях мъжът да е бил с временна опасност за живота, каквото сочи съдебно-медицинската експертиза. За себе си разказа, че е получил само един удар, предполага, че Панчев е бил в афект, затова го е ударил, прибрал се вкъщи, измил се и тогава тръгнал към болницата, едва на излизане видял Маринов, който току що бил пристигнал.

След прочитане на старите му показания Добрев се върна на версията от тогава, като обясни, че е минало много време от инцидента и не помни всичко.

Пред съда разказа и за последствията от удара с кирка – лежал е седмица в разградската болница и още 3 в русенска клиника, където го оперирали, има пластини в скулата, 3 месеца се хранил със сламка. В болницата Панчев го посетил и му се извинил.

Делото бе отложено за 17 юни заради отсъствието на останалите свидетели.

 

И Панчев, и Маринов имат осъдителни присъди на втора инстанция по процеса за убийството през 1996 г. на бившия футболист Добрин Добрев, Маринов има и друга, вече влязла в сила присъда. Според Наказателния кодекс нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди е от 5 до 10 години лишаване от свобода.