Поп и ходжа осветиха старта на проект за ремонт на пътища в Лознишко
Поп и ходжа осветиха старта на проект за ремонт на пътища в Лознишко / netinfo

По вече утвърдена традиция православен свещеник и мюсюлмански ходжа благословиха началото на последния проект на община Лозница, одобрен за отминалия програмен период 2007-2013 г.

„Подобряване достъпа до основни услуги на населението на община Лозница чрез реконструкция на общински пътища и рехабилитация на водоснабдителните мрежи“ е наименованието на проекта, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Днес на изхода на село Сейдол към Островче бе даден старта на втората част на проекта – ремонта на пътища, а рехабилитацията на водопроводите започна през април.

Това е дългоочакван ден за жителите на Сейдол, Тръбач, Чудомир, Студенец и Гороцвет – коментира общинският кмет Айхан Хашимов. По проекта ще се ремонтират две шосета, първото включва два участъка от пътищата Студенец – Гороцвет и Гороцвет – връзката с пътя Русе – Шумен, вторият път е с четири участъка за ремонт: Островче – Сейдол, Сейдол – границата с община Разград, Тръбач – граница на община Лозница, Тръбач – Чудомир. Общо ще се ремонтират 9 229,45 м., всяко от отсечките е между 609  и 2271 м.

Много добра е традицията всяко добро начинание да започва с божията воля, нещата се случват, и времето е поръчано, в София вали, а тук - слънце – каза шефът на фирмата-изпълнител на проекта Валентин Милтенов, който работи и по други проекти с местната управа. Община Лозница доказва, че не само може да пише, но и да изпълнява проекти – категоричен бе той.

Благословия на проекта дадоха отец Боян и ходжа Исмаил. Даден бе и курбан за успешната работа по проекта, а в багера, с който ще се работи по шосето край Сейдол кметът на населеното място Али Дживгов счупи бутилка шампанско.

Той е на стойност 3 731 263,03 лв. Изпълнител на проекта е ДЗЗД“Тех трейд“-София, независим строителен надзор – „Кимтекс – ЛС“ООД-Плевен, проектант – „Инвестиционно проектиране“ЕООД-Шумен.Срокът за реализацията му е края на годината, но се очаква още през септември шосетата да бъдат готови.