Театърът в Кърджали във финансова криза, дължи 174 хиляди лева
Театърът в Кърджали във финансова криза, дължи 174 хиляди лева / netinfo

Театър „Димитър Димов” в Кърджали изпадна в тежка финансова криза, като на този етап задълженията му са в размер на 174 хиляди лева. Дългът е за неплатени сметки ток, вода, телефони, преразход във фонд "работна заплата". Откачени са телефоните, ръководството на културната институция води преговори с ЕВН да не бъде спрян тока, който също не е платен.

Това съобщи временно изпълняващия от април длъжността директор Гълъб Бочуков. Той бе назначен от Министерството на културата след като преди това бе уволнен дисциплинарно бившият директор Димо Димов.

По думите на Бочуков репертоарът на театъра също не е бил съобразен с актуалните правила на Министерството.

Според него за да започне да се излиза от кризисната ситуация е необходимо неангажираните с гастроли в театъра да преминат на намалено работно време или да излезнат за 1-2 месеца в неплатен отпуск през юли и август. За това се водели и преговори със синдикатите.

Като една от стъпките за нормализиране на ситуацията се наложило новият директор да съкрати щатните бройки, като от април до сега съставът на театъра е намален от 96 на 82 души, поради липса на заетост и перспектива.

 

Като позитивен факт Бочуков отчете увеличаване на броя на зрителите през последните два месеца, което е и основен фактор за нормализиране на бюджета на институцията.