Татяна Дончева: Какво цели държавата като праща футболни агитки в Гърмен?
Татяна Дончева: Какво цели държавата като праща футболни агитки в Гърмен? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева попита кой е пратил в Гърмен футболните агитки и има ли интерес държавното ръководство от изостряне на етническото напрежение. По повод напрежението в община Гърмен в интервю за Дарик Дончева призова да се провери кой контролира агитките. Според нея целта на управляващите е като се изостри етническото напрежение, да се внуши нуждата от поддържането на добри отношения с ДПС:

„Кой прати в Гърмен футболните агитки? Кой ги ръководи и кой им плаща? Кой и в кои градове ще ги използва? В Гърмен ще пазят реда футболните агитки или ще ми обясняват, че са повече българи от нас, дето няма да отидем да се бием с циганите? Там очевидно има тежка неприязън между етнически групи и аз съм много обезпокоена от обстоятелството, че чувам много често: „Българите са виновни", което означава, че ние сме създали такава негативна нагласа. И няма нужда да смятаме, че биейки се с други етноси, с които съжителстваме, сме едва ли не борци за национално освобождение. Защото не сме", коментира Дончева.

По думите й трябва да се намери възможност да се уреди животът така, че да може българските граждани от различни етноси да се чувстват тук като в своя родина.

„Това е голям въпрос и много ме вълнува. Той не може да се решава с употреба на етническо противопоставяне за нуждите на местен вот, а че сегашната кметица била човек на Ахмед Башев, пък имали конфликт, пък той също ръчкал в тази посока. Това е така, но не е само това и не е решението държавата да прати футболните агитки там, защото в случая ги праща държавата. Защото в случая ги праща държавата! В София проучете кой ръководи Дучето, къде го праща и кой му плаща и ще разберете кой е пратил тези хора там", каза Дончева.

„Обясняват, че в Деня на Ботев ще се състои нещо. Какво ще се състои? Защо всички телевизионни канали излъчват това? Откогато полицията се девоенизира, виждам, че тя има главни секретари - големи любители на пагоните, но безпомощни в такива ситуации. Как е възможно полицията и футболните агитки, пратени от държавното ръководство, да са там? Какво същност иска държавното ръководство от тази ситуация? Внушаване колко много се страхува от етническо напрежение, поради което трябва да поддържа прекрасни отношения с ДПС, защото те за догодина ще са нужни за друго. Поради, което няма да пипаме прокуратурата, няма да пипаме Пеевски, съдебната система и неговите позиции. Това е управляващото мислене и то не е от сега. Погледнете поредица от стъпки. Някой пиар е казал, че като изострим етническото напрежение, ще има някакъв ефект. Стягане на електората на ДПС, стягане на електората на патриотичните формации и разсейки в абсолютно погрешна посока за решаване на проблема", допълни тя.

Според Татяна Дончева никога в ГЕРБ не е имало воля и професионален капацитет да правят съдебна реформа. Тя съобщи, че „Движение 21" вече работи по вариант за нова глава „Съдебна власт" в българската Конституция и до два-три месеца може да стартира обсъждане по нея.