Цв. Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички
Цв. Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички / снимка: БГНЕС, архив
Цв. Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички
80082
Цв. Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички
  • Цв. Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички

Премиерът Бойко Борисов да събере на една маса всички страни, които имат отношение към проблемите, довели до случващото се в Гърмен и напрежението между българи и роми там. За това призова в ефира на Дарик лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев.

Той подчерта, че събитията не трябва да се политизират и приемат за етнически, а трябва да се говори по-скоро за социалния мир в страната.

Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен

По повод незаконните ромски къщи в община Гърмен Кънчев напомни осъдителната присъда за България в Страсбург, при която ясно било указано, че властта е трябвало да се намеси активно още при строителството, а не да изселва ромите от „Баталова воденица" в София.

„Вярвам в правоохранителните органи - никой не печели, ако има сблъсък", каза по повод подготвяния за 2 юни протест лидерът на „Евророма": „Много внимателно трябва да се пипа и в никакъв случай да не се политизира. В момента нямаме предпоставка всеки да си изиграе мача пред собствените избиратели, обстановката е коренно различна, бих казал опасна".

Първанов с предупреждение: Не гърменизирайте политиката

Кънчев подчерта, че в случая в Гърмен не подозира сценарий, а по-скоро ситуация, от която се възползват определени политически сили. Той отправи апел към всички:
„Нека да се успокоим, в никакъв случай да не се връзваме на ситуацията, която са създали две враждуващи крила в ДСП. Най-тъжното в случая е, че от този местен скандал може да стане страшно за страната ни. Не бива. Има грешки при нас, никога не съм ги отричал. Давайте да сядаме, да видим как заедно да решим грешките. Като започнем от обикновения селски крадец, да стигнем до този, който източва еврофондове. Когато седнем всички заедно и се обединим около една стратегия, и се разберем, че който не следва тази стратегия, ще си носи своята отговорност. Законите на България и България над всичко. Нека никой да не забравя, че в България всички сме българи. Премиерът Бойко Борисов трябва да ни събере всичките страни на една маса".

Цветелин Кънчев подчерта, че от „Евророма" имат респект и уважение към Борисов: „Заплашен е социалният мир в страната. Нека да не му даваме формулировка етнически мир, защото става страшно и за инвеститорите става много страшно. Да седнем всичките и да се обединим около една много сериозна стратегия".