Как реагира досега ЕС на миграционната криза в Средиземно море
Как реагира досега ЕС на миграционната криза в Средиземно море / снимка: БГНЕС, архив

Европа се опитва да се справи с хиляди мигранти, които през Средиземно море искат да достигнат нейните брегове. Много от тях търсят убежище от конфликти. След няколко смъртоносни крушения ЕС взе серия от мерки, които да ограничат потока и да предотвратят подобни трагедии с мигранти в бъдеще, посочва ДПА.

Еврокомисията предложи квоти за разселването на бежанци в ЕС

Те включват:


Разселване на мигранти: Европейската комисия предложи 40 000 души, търсещи убежище, да бъдат прехвърлени от Италия и Гърция в 23 други страни членки на ЕС, като за всеки един от тях се отпуска съответната парична сума. Германия и Франция ще приемат най-голям брой от търсещите убежище мигранти. ЕС ще осигури 240 млн. евро за проекта. Предложението вече се сблъска със съпротивата на страни членки, които трябва да одобрят схемата, за да влезе тя в действие.

Настаняване на мигрантите от едно на друго място: Европейската комисия препоръча страните членки да приемат 20 000 души, които са извън ЕС, но се нуждаят от международна защита, като например сирийци, живеещи в бежански лагери на ООН. Схемата ще бъде подкрепена от 50 млн. евро от бюджета на ЕС за
периода 2015-2016 г.

Граничен контрол: ЕС утроява финансирането за своите средиземноморски операции за граничен контрол „Тритон” и „Посейдон”, които може също така да извършват спасителни операции, когато се натъкнат на мигранти, нуждаещи се от помощ. Европейската агенция за контрол на външните граници Фронтекс във вторник одобри окончателно разширяването на операция „Тритон”.

Територията, на която ще действа мисията беше е увеличена на 138 морски мили южно от остров Сицилия. Това проправи път за използването на повече самолети, патрулни катери, хеликоптери и екипи да бъдат разгърнати през лятото, когато обикновено е пикът на миграционните потоци.

Военни действия: ЕС иска да започне военноморска мисия, за да разбие престъпните мрежи, които вкарват мигранти през Средиземно море, превозвайки ги често пъти на необезопасени лодки. Но много от планираните дейности - по-специално конфискуването и евентуалното разрушаване на корабите, използвани от трафикантите - изисква мандат на ООН.

Страни на произход и транзитни страни: Много официални представители казват, че мигрантите не трябва да бъда обезкуражавани да се опитат да стигнат до Европа, докато те са изложени на насилие, репресии или други проблеми у дома. ЕС полага усилия да помогне за справянето с проблемите, които мигрантите имат в техните родни или транзитни страни, по-специално в Африка.

Законова миграция: ЕК обмисля начини, за да улесни законния достъп на квалифицирани мигранти в ЕС.

Преглед на системата за предоставяне на убежище: ЕК ще преразгледа през 2016 г. така наречената Дъблинската система, според която молбите за предоставяне на убежище трябва да се регистрират в страната от ЕС, в която за първи път мигрантите са стъпили. Целта на прегледа на Дъблинската система е да се постигне по-справедливо разпределение на търсещите убежище в Европа.

Източник: БТА