Интересът към въздушните спортове се завръща
Интересът към въздушните спортове се завръща / снимка: БГНЕС, архив

Интересът към въздушните спортове отново се завръща - по 200 души се опитват да летят като птици в почивни и  празнични дни, ако метеорологичните условия го позволяват, коментира пред БТА Сотир Лазарков - председател на Националния аероклуб. По думите му парапланеризмът е най-популярен и достъпен сред въздушните спортове.

За развлечение много българи се опитват да летят с тандемни парапланери, парашути, мотоделтапланери, балони. 80% от желаещите да бъдат понесени от въздушните течения са любители, като сред тях преобладават младите хора.

Решилите да усетят тръпката на летенето са с разнородни професии - студенти, инженери, адвокати, компютърни специалисти, бизнесмени и т.н. Икономическата криза влоши финансовото състояние на хората, но не пречупи ентусиазма им да летят, уверяват от националния аероклуб. Стремежът към летене е вроден, смята Лазарков. Затова свидетелствал и фактът, че много граждани, излизайки навън, най-напред поглеждат към небето, а не в краката си.

Парапланеризмът е най-популярен и достъпен сред въздушните спортове

Парапланеризмът е най-популярен и достъпен сред въздушните спортове, според Лазарков. По думите му сега 1200 души се занимават активно с въздушни спортове у нас. От тях 35-40 души са делтапланеристи, с балони летят 25-30, с парашути скачат 60-70, всички останали са парапланеристи.

Страната ни има прекрасни природни дадености за упражняване на летенето като спорт, смятат от Националния аероклуб. Сопот е световна дестинация за парапланеризъм след провеждане на Световното първенство през 2013 г. При добро време на Витоша редовно летят с парапланери, а напоследък и с балони.

Боровец също е харесан за провеждане на състезания.

Парапланеристи със ски летят във всичките ни зимни курорти, а лятото край Албена. Има силни клубове в Асеновград, Враца, Перник, Шумен и Сливен.

През 2013 г. е поставен републикански рекорд - прелет на 318 км от Шумен до Монтана, който все още не е подобрен. С помощта на нови технологии чрез тандемни полети инструктори дават възможност на хора без квалификация да полетят.

Екипировката за летене се побира в една раница

Засега страната ни е със скромен капацитет за разгръщане на малък бизнес във въздушните спортове. Той се развива в посока на производство на екипировка, обучение в тандемни полети, също и на нови пилоти. От Националния аероклуб посочват като предимство и фактът, че парапланеризмът не е сезонен спорт и че екипировката му се побира в раница. Може би заради това почти толкова любители, колкото са и обхванатите в клубове, летят неконтролирано на височина под 3000 м.

Родните аеролюбители тъгуват за унищожените бази, стопанисвани по времето на социализма от Организацията за съдействие на отбраната. В годините на прехода те са били разграбени и продадени, за разлика от страни като Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и др. Сега аероклубовете във всички бивши социалистически страни се радват на спортните си бази, а ние започваме от нулата заради недалновидни политически решения, недоволни са спортистите.

Въпреки трудностите Националният аероклуб тази година кандидатства за провеждане на второ Световното първенство по парапланеризъм в Сопот през 2018 г., този път в дисциплината целно кацане Имаме един от най-силните отбори в света по парапланеризъм в целното кацане, условията в Сопот са отлични, шансът да спечелим отново домакинство на престижната надпревара е голям, убеден е Лазарков.

Източник: БТА