Горанов: Димитър Радев е най-подходящият за поста управител на БНБ
Горанов: Димитър Радев е най-подходящият за поста управител на БНБ / снимка: БГНЕС
Горанов: Димитър Радев е най-подходящият за поста управител на БНБ
80155
Горанов: Димитър Радев е най-подходящият за поста управител на БНБ
  • Горанов: Димитър Радев е най-подходящият за поста управител на БНБ

ГЕРБ номинира достатъчно подходящ кандидат за шеф на БНБ. Така гуверньорът на Българската народна банка Иван Искров определи кандидатурата на Димитър Радев за негов наследник.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък обясни, че освен тази от партията нямат друга кандидатура. Той допълни, че Радев ще събере достатъчно политическа подкрепа.

София е домакин на форум на МВФ и Световната банка

За ГЕРБ Димитър Радев е най-удачната кандидатура за управител на БНБ, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му това е и причината останалите парламентарни групи да бъдат запознати с нея.

„Дали ще има други не мога да знам, защото всяка парламентарно представена партия може да припознае някой за кандидат. Аз смятам, че това, което сме предложили, е изключително добър вариант. За съжаление, скамейката за подходящи за централни банкери не е дълга. Водени са разговори с десетки хора, застанали сме зад най-подходящите”, коментира Министър Владислав Горанов.

ГЕРБ предлага Димитър Радев за управител на БНБ

На въпрос дали има принципна уговорка със сегашния управител на БНБ Иван Искров да си подаде оставката преди изтичането на мандата му, ако има политическа подкрепа за нов управител на БНБ, Горанов каза, че е чувал за такава заявка от страна на Искров, но не го е проверявал дали ще реагира така. Скоро ще има възможност да покаже дали е готов да реализира това, което е заявявал, поясни министърът.

И Иван Искров одобри кандидатурата на Димитър Радев за шеф на БНБ

Гуверньорът на БНБ Искров пък не даде категоричен отговор дали ще си подаде оставката веднага, след като има избран нов управител, каквито заявки беше правил.

„ГЕРБ номинира достатъчно подходящ кандидат, човек с огромен опит във финансите, така че следваме процедурите. Не е важно дали аз го одобрявам или не, важно е достатъчно голям брой народни представители да го одобрят. Следваме процедурите, така че съвсем скоро ще имам възможност да се произнеса”, каза Искров.

Финансовият министър обясни, че за кандидатурата на Димитър Радев ще събере достатъчно политическа подкрепа, тъй като са проведени много разговори, а според самия Горанов няма по-подходящ.