Храните, които правят чудеса
Храните, които правят чудеса / Снимки: Thinkstock/Getty Images
Храните, които правят чудеса
80577
Храните, които правят чудеса
  • Храните, които правят чудеса

За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Все по-често се храним с каквото ни попадне, трупаме излишни килограми, мазнини, токсини, вредим на имунитета и тялото си и така ставаме по-уязвими към редица заболявания.

Затова ние, Бърбораните, се заехме със задачата да ви покажем колко чудеса може да постигнете, ако подбирате добре храната си. Ще се опитаме да разбулим тайната на поне част от храните-чудо и какво ни дават те.

За да сме ви още по-полезни, се допитахме за компетентно мнение и до специалиста и диетолог проф. д-р Донка Байкова, която ни просвети за златните съвети на правилното хранене. А ние пък ще ги предадем на вас.

Храните които правят чудеса
netinfo

Хем сити, хем красиви и стройни

Започваме от най-наболелия проблем, а именно - диетите. Повечето от нас непрекъснато са на диета и все не са доволни от резултата, или пък постигат резултат за кратко, а след това идва т.нар. „йо-йо" ефект и цялата диета „отива на кино".

Универсална диета за отслабване не съществува. Но когато говорим за универсална диета за поддържане на добро тегло - това е здравословната, балансирана диета. Ако говорим за един балансиран здравословен модел на хранене, това е диета, богата на витамини, минерали и антиоксиданти. За да не се получава:

- Бабо, скъсаха ме на изпита...
- Ми така е, като не ядеш!

Затова - за да нямате безсънни нощи в мечтаене по топла пица, копнеж по кюфтенце, пържолка, мазна баничка или просто голяма торта, а сте млад и активен човек, с помощта на проф. Байкова ви предлагаме няколко основни правила в храненето, както и няколко основни продукта, с които хем ще се заситите, хем ще имате енергия, няма да трупате излишни килограми и ще поддържате някаква фигура.

Храните които правят чудеса
netinfo

Шегата настрана. В никакъв случай няма да ви занимаваме с баналните диети и съвети как да отслабнем за три часа, просто ценни съвети от специалист за полезно и вкусно хранене.

За един здрав, активен, работещ човек може да се направи следната рамка на здравословния хранителен режим за деня:

Всички органи и системи - мозъкът, сърцето и мускулите - работят предимно с въглехидрати, с енергиен източник на базата на въглехидратите. Затова в закуската е добре да има винаги представител на групата въглехидратни храни - може да са 2 филийки пълнозърнест хляб или някаква зърнена закуска - овесени ядки, кафяв ориз, киноа, жито. Всичко това според личните предпочитания.

Храните които правят чудеса
netinfo

Трябва да има белтъчен източник - млечни храни, риба, месо или яйца, като през лятото е добре да изберем по-леките - кисело мляко, леки сирена, извара, риба и бели меса. За предпочитане е да няма никакви тлъстини, съветва проф. Байкова.

Храните които правят чудеса
netinfo

Храната ни за деня трябва да съдържа и две супени лъжици растително масло, най-малко за подправяне на салата и за да усвояваме мастно-разтворимите витамини. И задължително - добавяме плодове и зеленчуци към дневното си меню.

Ако не можем да си представим яденето без десерт - нека сладкишите да са на базата на плодове.

И всичко това, за да не се получи:

- Пешо, виж се какъв си, оплаква се съпругата.
- Че какво ми е?
- Много си груб! Защо никога не ми говориш мило? Със сладки думички.
- Сладки ли? Я се виж колко си дебела, ма! Нищо сладко за тебе!

Храните които правят чудеса
netinfo

Храните-чудо

Време е да поговорим и за онези храни, които правят чудеса. Питали ли сте се с какво трябва да се храните, за да имате много енергия, или пък да сте в настроение, а кои храни, пък повишават либидото? Както и какво да избягвате, за да не сте агресивни, в лошо настроение или отпаднали. Ето какво ни разказа проф. Байкова:

Храните, носещи енергия

Енергийните източници на първо място са мазнините. 1 грам мазнина - растителна или краве масло, съдържа 9 килокалории. Най-богати на калории са мазнините. Въглехидратите и белтъците са с равно съдържание на калории. 1 грам белтък съдържа 4 килокалории, 1 грам въглехидрат - също. За активно работещите органи в тялото по-бързият доставчик на енергии са въглехидратите. Всички знаем, че преди фитнес е добре да енергизираме тялото си с варена царевица, ориз, или 1-2 банана. Това са бързите доставчици на енергия и тонизират много бързо тялото ни. Белтъците също са енергиен източник, но те се разграждат по-бавно и по-бавно освобождават своите калории

Храните които правят чудеса
netinfo

Храните, които носят настроение, и тези, които ни правят агресивни

Подобряващите настроение са храните, богати на триптофан. Една аминокиселина, жизненоважна, която е предшественик на хормона на удоволствието - ендорфините. Такива могат да са шейк от прясно мляко с какао, сладолед, шоколад - всички те са богати на триптофан. Например банана, ягодите, също доставят витамин B3 и триптофан.

Ако пък предозираме енергийни напитки - кофеин съдържащите напитки, както и синтетичните енергийни напитки, това може да ни направи по-агресивни. Повече от 2 кафета, 3 силни чая, една енергийна напитка, биха ни направили по-раздразнителни и биха влошили съня ни.

Някои субстанции в съвременната храна могат да направят организма на подрастващите прекалено възбудим и с по-висока степен на агресивно поведение. Това са т.нар. „Е"-та в храните, на първо място оцветителите - обагрените бонбони, близалки и др. Препоръката на специалиста е да се дават на децата много рядко.

Храните които правят чудеса
netinfo

Противоракови храни

Храните, които предпазват от рак, са тези, които са богати на антиоксиданти. На първо място това са различно обагрените плодове и зеленчуци. Те невинаги са с хранително значение, невинаги са с витамини и минерали, но са с мощно предпазващо организма действие от рака, стреса, инсулти и инфаркти.

Можем да ги разделим на зелено-, оранжево-, червенообагрени зеленчуци и плодове.
Например към оранжевите спадат моркови, кайсии, манго, тикви и сладки картофи. Пример за зелени зеленчуци са спанак и зеле. Към червените, пък спадат домати, чушки, гуава и розов грейпфрут.

Можем да включим и една подкатегория храни - „морави". Това са арония, черна боровинка, мораво цвекло, мораво зеле и др. Това са антиоксидантните субстанции, които улавят свободните радикали, които непрекъснато се образуват в нашето тяло.

Част от витамините са също много активни в този случай. Например витамин Е, който се съдържа в кълновете, зърнените храни, слънчогледовото олио. Витамин С - особено добре представен в летните зеленчуци, в плодовете, цитрусите, соковете от тях; Не трябва да пропускаме и цинка в месото, рибите са също изключително полезни в този случай.

Храните които правят чудеса
netinfo

Билките и подправките, като храни-чудо

От билките и подправките за предпочитане са тези, които са на базата на зелени листни растения. Те не само ще подобрят вкуса, но и ще обогатят храната ни с витамини, минерали, антиоксиданти. Препоръчителни са магданоз, копър, чубрица, девесил, джоджен, съветва проф. Байкова. По-малко да се ползват пикантните подправки - те не са подходящи за хора със стомашно-чревни заболявания, сърдечни болести, както и за децата.

Храните които правят чудеса
netinfo

Храните-афродизиаци

Има различни изследвания в тази насока. Често се говори за медения месец - пчелният мед е една много отрано използвана за тези цели сладка храна. Шоколадът също, както и ягодите.

Всички знаем, че на фона на тези общоизвестни афродизиачни храни за подобряване на либидото е необходимо да има и витамини от групата на антиоксидантите - в частност витамин Е; както и групата на семената - тиквено семе, слънчогледово, ядките. Това ни каза проф. Байкова, а ние открихме и още примери.

Храните които правят чудеса
netinfo

Аспержите са афродизиак. Не е тайна, че стридите от край време са свързвани с увеличаване на либидито. Още древните гърци са смятали, че ароматът на бадеми действа възбуждащо на жените. Орехите - римляните са подхвърляли по пътя на младоженците орехи, защото са ги смятали за символ на плодовитостта. Авокадото е наричано още от ацтеките "тестисно дърво" заради крушовидната си форма. Авокадото засилва метаболизма като действа против туморни и ракови заболявания и подобрява имунната система. Има положително действие върху нервната система и психиката. А смокините са смятани още от древността за свързани с любовта и плодовитостта. Смокините са били и любимата храна на Клеопатра.

Бананите - съдържат голямо количество магнезий, калий и витамин В. В резултат на това се увеличава мъжкото либидо. Имат и редица лекoвити свойства. Чесънът допринася за по-бърза възбуда.

Храните които правят чудеса
netinfo

Червените люти чушки (чили) съдържат капсаицин - съединение, на което се дължи лютивият им вкус и което стимулира освобождаването на ендорфини от мозъка, стимулира нервната система и сърдечната дейност. Ендорфоните са "хормоните на удоволствието". Кралят сред афродизиаците е женшенът, който не е изгубил своята сила и след 4000 години.

Не се лишавайте от малките радости в храненето, но го правете с мярка. Не забравяйте за полезните храни и за това, че и те могат да бъдат вкусни, стига да вложите старание. Хранете се с любов!

Цялото интервю с проф. д-р Донка Байкова може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Храните които правят чудеса
netinfo