Какво цели Алексей Кудрин с инициативата за предсрочни президентски избори в Русия
Какво цели Алексей Кудрин с инициативата за предсрочни президентски избори в Русия / netinfo

Централните медии в Русия коментират инициативата на бившия финансов министър Алексей Кудрин, който призова вчера за предсрочни президентски избори в слово пред международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщи Би Би Си. Според Кудрин така ще може "да бъде обявена нова програма за реформи, осъществима по-лесно с мандат на доверие". Той смята за уместно Русия да изтегли изборите за президент, тъй като следващият парламент също ще бъде избран преди конституционния срок, посочва "Комерсант".

"Президентът вече е получил мандат и нещо повече - разширил го е, както сочи текущото ниво на подкрепа" за Владимир Путин в Русия, заявява пред вестника Константин Костин, шеф на Фонда за развитие на гражданското общество. Според него изявлението на Кудрин е само атака срещу сегашното правителство - "нито първата, нито последната". "Президентските избори са най-значимите" в Русия и ако либерали като Кудрин се опитват да разклатят институция като тази на държавния глава, това е "удар по стабилността и предвидимостта на утрешния ден".

Алексей Кудрин би имал интерес от предсрочни президентски избори заради "желанието му да стане премиер, съответно Путин да превърне своя рейтинг в реформи", смята политологът Дмитрий Бадовски. Той обаче не вижда "обективни основания" за предсрочен вот "заради успеха на реформите".

Сътрудник на Путин намекна за предсрочни избори

Опозиционерът Михаил Касянов също свързва изявлението на Кудрин с желание да стане премиер на Русия. "Путин не се престрашава да смени правителството на (Дмитрий) Медведев и Кудрин го натиска - предлага му да не изчаква повишение в цените на петрола, а да прави реформи, като намеква, че може да ги осъществи единствено той самият - Алексей Леонидович", обяснява съпредседателят на партията РПР-ПАРНАС.

Кудрин иска да стане премиер, но вероятно смята, че Путин е обещал на Медведев да остане на поста до края на мандата, предполага анализатоорът Евгений Минченко, чието мнение помества "Ведомости". Според него, Кудрин неслучайно е говорил пред международния форум в Петербург - "той казва, че ако бъде премиер, не се очертават проблеми със Запада", твърди експертът. Според него, Кудрин няма нужда да съгласува с Путин подобни изявления, защото бившият министър представлява ценност за президента като човек със собствено мнение. Но Минченко не е склонен да прогнозира предсрочни избори в Русия: "В технически план това е крайно трудно осъществима, почти невъзможна схема". Обратното твърди наблюдателят Алексей Макаркин: "Кудрин е в приятелски отношения с президента и надали би казал това, без да го съгласува" с Путин.

Руската конституция определя за президента шестгодишен мандат. Изтегляне на изборите е възможно в два случая - импийчмънт или промени в основния закон и в изборното законодателство, цитира "РБК дейли" коментар на комуниста Вадим Соловьов от комисията по конституционно право в Държавната дума. Според шефа на правната служба на руската компартия, импийчмънт на Путин в момента едва ли е възможен, но вторият вариант - законодателни промени, е осъществим. Заедно с либералдемократите и депутатите от "Справедлива Русия" най-голямата фракция в Думата - тази на "Единна Русия", има конституционно мнозинство и може да промени основния закон, обяснява Соловьов.

"Независимая газета" описва други реакции на инициативата в Държавната дума. Зам.-председателят на руския парламент Сергей Неверов от "Единна Русия" определи предложението като "опит за внасяне на известна нестабилност в обществото". А Михаил Емелянов от същата фракция дори заяви, че Кудрин прокарва планове на Запада за "майданизация" на Русия, отбелязва вестникът.

Източник: БТА