Ще си вземем ли сбогом с египетските пирамиди?
Ще си вземем ли сбогом с египетските пирамиди? / Thinkstock/Getty Images

Когато призори уличните лампи в Кайро угаснат и първите слънчеви лъчи изгреят над остров Замалек, пред очите на човек се разкрива спираща дъха гледка на плашещ с размерите си град. Разположената в делтата на река Нил столица, известна и като "градът на хилядата минарета" заради многото джамии и паметници на ислямската архитектура, остава сякаш на заден план в стратегията за развитие на туризма на ресорния министър Халед Рами. Новият авангард на този така важен за икономиката на страната сектор, чийто дял е 11,3 процента от брутния вътрешен продукт и дава хляб на десетки хиляди египтяни, са курортите на Червено море в района на Хургада и Шарм ел Шейх.

"Осемдесет и пет процента от туристите в Египет са концентрирани в (губернаторствата) Червено море и Южен Синай, а останалите предпочитат класически дестинации като Кайро, Луксор и Асуан. Можете да разберете колко е важно за нас Червено море", каза Рами пред български журналисти в офиса си в Кайро. Хургада малко наподобява българските черноморски курорти. От заведенията звучи ориенталска музика, сградите имат причудливи форми, сякаш са току-що извадени от анимационното филмче за Аладин, а стотици руски и германски туристи пазаруват в магазините за сувенири или си купуват египетски лири в обменни бюра, над които с огромни букви пише "Обмен валюты". Всеки, който избере да прекара почивката си там, е хубаво да се запаси с бутилка твърд алкохол в куфара преди заминаване, защото после трудно ще намери нещо, различно от иначе прекрасната местна бира "Стела". Ако спрете случайни хора на улицата с въпроса "Откъде мога да си купя джин?", това създава меко казано лошо впечатление, без значение дали сте попаднали на мюсюлмани или на християни.

На 25 км северно от Хургада се намира китното курортно селище Ел Гуна, простиращо се на 3800 хектара, със собствена система за обезсоляване на морска вода и филиал на Берлинския технически университет, специализиран в производството на електричество от ветрогенератори, соларни батерии и мениджмънт на туризма. В някои части на Ел Гуна куполите и сводовете на сградите наподобяват характерните черти на нубийските къщи, а на други места са в европейски стил, но боядисани в палитра от цветове, характерни за пустинята - бледожълто, охра и керемидено червено. В тази изкуствена лагуна туристите се радват на поносими температури дори през горещите летни дни, тъй като вятърът духа от пустинята към морето, което обуславя сух и умерен климат. "Едно от големите конкурентни предимства на този район е хубавото време. Тук лятото продължава 11 месеца, а в някои случаи туристическият сезон е целогодишен. Това позволява на местните хотели да намалят цените, за разлика от други места, където заради краткото лято хотелиерите трябва увеличат цените, за да си покрият загубите", каза генералният мениджър на "Търкиш еърлайнс" за Хургада Мухамед Дурмаз.

На 45 км южно от Хургада, на малък полуостров на Червено море, се намира курортният комплекс Сомабей. Там вятърът духа над 300 дни в годината и е истинска благодат за любителите на кайтсърфинга, които разполагат с всички условия да практикуват набиращия все по-голяма популярност и в България спорт.

Таласотерапията - използване на морска вода, кал от морето и водорасли за лечебни цели, в чието благоприятно въздействие върху кожата и порите са се убедили още древните римляни, е сред услугите, с които курортът се гордее. "Средната цена на петзвезден хотел тук е 60-70 долара на вечер и дори без да гледам цените, мога да ви уверя, че престоят в хотел "Кемпински" в Сомабей ще ви излезе по-евтино, отколкото в хотел "Кемпински" в София, въпреки че са от една верига", каза Дурмаз.

Независимо дали за луксозна спа почивка и игра на голф, или за по-екстремно преживяване с гмуркане при пъстроцветните коралови рифове, Ел Гуна и Сомабей са истинска глътка въздух след неколкодневен престой в пренаселения Кайро. В столицата времето на всеки посетител преминава в километрични задръствания, непрестанен вой на клаксони и героични изпълнения на местните шофьори, включително каране през нощта без фарове. Посещението на Кайро включва и постоянно бягане от настойчиви улични търговци, които се опитват на всяка цена да продадат дървен сфинкс или свитък изрисуван папирус, а щом чуят българска реч, веднага впрягат всичките си лингвистични познания: "три за десет долар, only for you my friend".

Разбира се, всичко това е част от колорита на страната и колкото дразни туристите, толкова ги привлича.

Все пак да не бързаме да се сбогуваме с египетските пирамиди - рекламирането на червеноморските курорти се дължи до голяма степен на инвеститорски натиск и изобщо не значи, че Египет ще спре да се гордее с хилядолетната си история и със своите паметници на културата. "Целта ни е да създадем всички необходими условия за комбиниране на развлекателен с класически туризъм, за да привлечем 20 милиона туристи годишно до 2020 година", каза Рами.

Източник: БТА