БСП сезира КС за 16-те млрд. заем
БСП сезира КС за 16-те млрд. заем / снимка: БГНЕС, архив

"Парламентарната група на "БСП лява България" внесе в Конституционния съд искане срещу изтегления външен дълг от 16 млрд. лв. от настоящото правителство", съобщиха от коалицията "БСП лява България".

НС одобри възможността за заема до 8 млрд. евро

Левицата не се отказа от опитите си да събере необходимите 48 подписа и така изпълни обещанието си към българските граждани да защити техния интерес, посочват от коалицията.
След дълги месеци на усилия от страна на депутатите от "БСП лява България", с подкрепата на народни представители от АБВ, подписите бяха събрани, се казва в съобщението.

България емитира 3,1 млрд. евро в три транша облигации

Миналата седмица Лъчезар Никифоров обясни, че неговото мнение и на част от колегите му от АБВ, подписали се подписали се под искането, е, че съгласно член 149, ал. 1, т. 4 Конституционният съд се произнася за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им.

Най-тежки последствия заради новия дълг щели да понесат присъдружните на ГЕРБ партии

Според Никифоров най-вероятно КС ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използвани всички правни възможности и да е ясно, че и КС се произнася по проблема, затова от АБВ са подкрепили внесеното искане от БСП.

Вчера председателят на БСП Михаил Миков съобще, че БСП се готви да сезира Коституционния съд и за тестове от Закона за здравното осигуряване.