БСП няма да даде тролейбусната мрежа за скрап
БСП няма да даде тролейбусната мрежа за скрап / netinfo
Лявата опозиция в местния парламент се кани да даде силен отпор на опита да се пристъпи към демонтаж на съоръженията, предназначени да обслужват тролейбусния транспорт в Габрово.
Социалистите обявиха на пресконференция днес, че са провокирани от кмета Таня Христова и председателя на ОбС Лена Георгиева, заради предложението да се предадат за скрап медните кабелите и токоизправителните станции.
"Темата за тролейбусния транспорт е много актуална в момента. Върви процедура за свикване на местен референдум, цялото общество е настръхнало, има дискусия сред населението.
В такъв момент да вървим към разпродаване не е приемливо.
Отхвърлям всички внушения, че идеята за референдум е свързана с изборите. Ако преди година управляващите бяха пристъпили към реализация на това решение, ние отново щяхме да действаме по този начин", категорична бе Кристина Сидорова, председател на общинския съвет на БСП.
Тя оцени като евтин популизъм от страна на "действащ депутат, че темата на референдума, предлаган от БСП, е неясна.
"Ако за г-н Проданов въпросът е неясен, за габровци може да се окаже ясен", каза Сидорова.
Социалстите изтъкнаха, че цената на един тролейбус не е по-висока от тази на други превозни средства. Според тях сумата за нов и съвременен тролейбус може да варира от 200 000 лева до над милион, което зависи от избора на производител, марка и начин на обявяване на обществена поръчка.
Групата на БСП ще поиска отлагане на точката в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет, с която ще се узакони демонтажа на тролейбусните съоръжения.
Председателят на местните парламентаристи на БСП арх. Иван Николов представи данни от анализ на транспортното министерство от 2012 година, според който тролейбусния транспорт е по ефективен и евтин от автобусния.
В нехарактерен за него остър стил той определи идеята да се пристъпи към демонтиране на съоръженията като "престъпление".
Социалистите днес ще искат отговор на въпроса "в кой момент точно е променен проекта за Водния цикъл, според който на кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника е трябвало да се поставят тролейбусни стълбове, каквито сега няма".
Цялото изказване на Кристина Сидорова и арх. Иван Николов слушайте в следобедната програма на Дарик радио, малко след 15:30 часа днес.