БСП сезира Конституционния съд за процедурата за избор на централен банкер
БСП сезира Конституционния съд за процедурата за избор на централен банкер / снимка: БГНЕС
БСП сезира Конституционния съд за процедурата за избор на централен банкер
80725
БСП сезира Конституционния съд за процедурата за избор на централен банкер
  • БСП сезира Конституционния съд за процедурата за избор на централен банкер

БСП са събрали 60 депутатски подписа с искане за сезиране на Конституционния съд по повод процедурните правила за избор на шеф на БНБ.

Чавдар Георгиев от левицата обясни, че при приемането на тези правила е възникнал спор относно това дали трябва само парламентарни групи да имат право за издигат кандидати за управител на БНБ, или това е право на всеки народен представител.

БСП сезира КС за 16-те млрд. заем

По думите му са се създали основателни „съмнения за определена нагласеност на избора и за определено задкулисие в управляващото мнозинство, което се опитва да предреши избора на управител на БНБ".

Народни представители от различни парламентарни групи са подкрепили искането и вече има събрани около 60 подписа, което е достатъчно за внасяне в Конституционния съд, заяви Георгиев.

БСП се готви да атакува пред КС текстове от Закона за здравното осигуряване

Той допълни, че подписката остава отворена и вероятно от БСП ще изчакат до сряда следващата седмица и тогава ще сезират КС.

По думите на Георгиев целта на атаката на правилата пред КС е процедурата да бъде спряна, отменена и да се приемат процедурни правила, както и да се „извърши нова прозрачна процедура при демократични правила, за да може изборът за управител на БНБ да бъде безспорен".