Посланици от 38 държави у нас с половинките си посетиха Перперикон и обещаха да се върнат отново
Посланици от 38 държави у нас с половинките си посетиха Перперикон и обещаха да се върнат отново / netinfo

Посланици на 38 държави у нас с половинките си посетиха Перперикон и обещаха да се върнат отново. „Величествено е! Ще отразим всичко това в нашите родни страни, защото ние сме не само посланици на нашите страни в България, но и посланици на България в нашите страни.” С тези думи могат да се обобщят впечатленията на 38-те ръководители на дипломатически мисии у нас от видяното на Перперикон. Те заедно с половинките си, а някои и с децата си /групата наброяваше около 80 човека/ изкачиха върха на скалния град на траките по покана на министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на външните работи Даниел Митов. Техен гид беше ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров. По този начин бе даден и старт на инициативата на министър Ангелкова два пъти в годината да бъдат организирани туристически маршрути за представителите на дипломатическите мисии у нас с цел популяризиране на България по света като туристическа дестинация.

По думите на Ангелкова за първи път от 30-40 години насам в Кърджали пристига Дипломатическия корпус.

Сред посланиците има и 10-12 от мюсюлмански страни, където в момента тече свещения месец Рамадан. По този повод министър Ангелкова коментира пред журналисти: „Това е страхотно внимание и голяма чест за нас, защото тези, които не са в собствените си държави, са тук с нас, независимо от ритуалите и традициите, които трябва да спазват. Това е страхотно признание. Те са страхотни наши посланици. Благодарение на усилията им се правят изложби на България в техните страни, пристигат тук супер много туристи”.

Министър Ангелкова коментира и обявените 8 културно-исторически маршрути, подготвени от Министерството на туризма. Тя пое ангажимент, че няма да се стартира с брандирането им, преди да бъдат изчистени и уточнени всички детайли по тях. Това по думите й ще стане до месец.