Стрелецът от Сус - фен на брейкденса и на Реал Мадрид, превърнал се в атентатор
Стрелецът от Сус - фен на брейкденса и на Реал Мадрид, превърнал се в атентатор / БГНЕС

Извършителят на атентата в тунизийския курортен град Сус Сейфедин Резги е описван от хората, които са го познавали, като добър студент, учещ за магистър по електроинженерство във Висшия институт за технологични изследвания в Керуан, в Централен Тунис, предаде Франс прес.

Двадесет и три годишният Сейфедин е роден в Гаафур, малък град в северозападната част на страната. За да финансира образованието си, той работел от време на време в Гаафур като сервитьор. Той бил в родния си град в деня преди атентата в Сус, извършен на 26 юни.

Първи арести в Тунис във връзка с атентата в Сус

Единственият път, когато той е имал проблеми с властите, било, когато бил арестуван, че пушел канабис, отбеялзва "Фигаро".

Сейфедин Резги освен това бил почитател на футбола и по-специално на испанския отбор Реал Мадрид. Студентът бил и страстен почитател на брейкденса и танцувал много добре в клуб в родния си град. Клипове, на които се вижда как той танцува, били качени в интернет още преди пет години.

Близки и приятели на Сейфедин от Гаафур са потресени от случилото се. Чичото на студента, 71-годишният Али, казва, че изумен от действията на племенника си.

"Кой го е подготвил за това нападение?, Къде се обучавал да стреля? Един Бог знае!", казва Али.

ИД за атаката в туниския хотел: Войникът на Халифата достигна целта си

Бащата на Сейфедин пък вчера приемаше съболезнования в дома си, съсипан и заобиколен от роднини.

Съседи на Сейфедин и в Керуан казват, че не са забелязали нищо необикновено, свързано с него. Само негови състуденти посочват, че той бил склонен към усамотяване, прекарвал повече време в интернет, но дори на приятелите си не е искал да покаже в какви сайтове сърфира.

Стрелба по туристи в Тунис, най-малко 37 души са убити

Сейфедин бил доста активен в социалните мрежи. Постепенно в страницата си във Фейсбук, той започнал освен постове за рапа и за Реал Мадрид, да качва и такива с пропаганда на "Ислямска държава". Последният му пост датирал от тази Нова година и в него той пишел: "Нека Бог ме прибере от този несправедлив свят. Нека Бог направи така, че да загинат хората от този несправедлив свят, да направи така, че те да страдат. Защото тези хора си спомнят за Бог само, когато умират", посочва в. "Фигаро" Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Сус. Тя нарече атентатора с бойното име Абу Яхия ал Кайрауани. Тридесет и осем души загинаха при атаката. Близо 40 са ранените.

Източник: БТА