Четири сценария за гръцката криза
Четири сценария за гръцката криза / снимка: Guliver/Getty Images

Тези дни се решава бъдещето на гръцката икономика и на цялата еврозона.

За 5 юли е определено провеждането на референдум, на който предстои гърците да решат струва ли си да бъдат приети условията, поставени на Гърция от международните кредитори като условия за предоставяне и по-нататък на заеми. Самият премиер Алексис Ципрас призовава гражданите към това да се откажат от условията, означаващи по-нататъшно затягане на коланите, а европейските лидери посочват, че по същество на гърците е предложено да избират да останат ли в еврозоната или да излязат от нея.

До сряда 1.00 ч. обаче Гърция не успя да извърши плащане по своя дълг към МВФ. С непревеждането на 1,5 млрд. евро, Гърция стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.

Какво може да бъде по-нататъшното развитие на събитията?

Гласуване „За”

Към тази цел има и друг път - гласуване „за” на референдума в Гърция, който ще се проведе идната неделя. При това за сключване на споразумение ще се наложи да бъдат преодолени всички трудности, а за партията СИРИЗА, която предлага да се гласува „против”, това би означавало допълнителни политически проблеми. Тази лява партия се ползва с поддръжката на коалиционен партньор - националистическата партия „Независими гърци”, както и на крайнодясната „Златна зора”. Между другото основните опозиционни партии като дясноцентристката "Нова демокрация" предлагат да се гласува „за”.

Както показаха две скорошни проучвания на общественото мнение, гърците по-скоро искат сделка, отколкото излизане от еврозоната, само че тези допитвания се проведоха преди обявяването на референдума.

Общ проблем на тези два сценария е това, че дори ако доминираното от СИРИЗА правителство приеме икономическата програма, приемлива за еврозоната, ще повярват ли останалите страни, че Гърция действително ще започне да осъществява тази програма? Ако Ципрас, заложил на гласуването „против” загуби референдума, неговата репутация ще бъде сериозно уронена и той може да подаде оставка.

Гласуване „против” и хаотично напускане на еврозоната

Този сценарий ще се характеризира с дълъг период неопределеност и криза, чийто финал ще бъде напускането на еврозоната от Гърция и пускането в употреба на национална валута - вероятно драхмата. Процесът обещава да бъде съвсем хаотичен. Преди всичко ЕЦБ ще забрани кредитирането на всички или почти всички гръцки банки поради тяхната неплатежоспособност. Това ще бъде предшествано от период на ограничено използване на банкови сметки и достъп до активи, което отчасти вече е налице. За гръцката икономика, която и без това преживява криза, това ще бъде много болезнен удар.

Предстои правителството да приеме решение за емитирането на национална валута, било в електронен вид, било в брой, което ще рестартира банковата система. Но какво ще се случи с възраждането на драхмата? Според общото мнение тя бързо ще започне да губи стойност. Това ще доведе до опасност от инфлация, тъй като цените на вноса ще започнат да растат. Възникват и сложности с финансовата страна на договорите: в какво ще се правят изчисленията, в драхми или евро? Възможно е на правителството да се наложи спешно да променя законодателството, за да запази контрол над ситуацията.

Гласуване „против” и излизане от еврозоната при договорени условия

Още един вариант се явява излизането на Гърция от еврозоната при договорени условия. Той може би ще бъде по-малко хаотичен. Но за клиентите на банките все едно това ще означава конвертиране на техните спестявания в драхми.

И двата сценария при гласуване „против” оставят без отговор въпроса за членството на Гърция в ЕС. Както писа още през 2009 г. един от юристите на ЕЦБ „излизане на страна членка от икономическия валутен съюз без едновременно излизане от ЕС не е възможно от гледна точка на законодателството”. Но какво ще стане, ако Гърция не иска да напусне Евросъюза? Не е предвидена процедура за изключване на страна от ЕС, а и няма ли да поискат и други страни тя да остане в състава на ЕС, ако вече са вдигнали ръце от статута й като членка на еврозоната?

Естествено, може да се промени договорът за членство в ЕС, но това е доста сложен процес с множество капани, включително и необходимостта от провеждане на референдуми в голяма част от страните-членки. С други думи възможно е животът да продължи както досега, без замисляне за съмнителната правова основа.

Накратко, това е списъкът на най-възможните сценарии, въпреки че вероятно са възможни и други варианти. Но какъвто и път да би избрала Гърция, той не обещава бърз изход от сегашната криза.

Източник: БГНЕС