Гърция продължава с преговорите, иска да остане в Европа. Това заяви премиерът Алексис Ципрас в обръщение към нацията. Гръцкият премиер потвърди, че референдумът в неделя ще се състои и призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение.

Ципрас започна речта си с думите "Референдумът остава, призовавам да се гласува с "не", с което потвърди, че допитване в неделя ще има. Той изрично подчерта, че гласуването на 5 юли не е допитване за оставане в еврозоната, като заяви, че гласуването с "не" означава "връщане към европейските ценности".

"Ние ще направим избор в полза или не на конкретното споразумение с мерките на кредиторите", уточни той.

Ципрас увери гръцкия народ, че правителството възнамерява да постигне споразумение с партньорите при жизненоважни условия и перспективи. Провеждането на референдум в Гърция за приемане на условията кредитора преследва целта да се избегнат рискове за страната, допълни още той.

"Ние искаме да се избегне рискът за Гърция за постигане на по-добро бъдеще за страната ни", допълни министър-председателят, като обяви, че Гърция остава отворена за преговори.

"Оставаме на масата за преговори. Ако днес Еврогрупата ни даде положителен отговор, веднага ще продължим напред", каза още Ципрас. Според него резултатите от референдума ще му позволят да продължи мандата си, а има и вероятност след него Гърция да получи по-добри предложения.

ЕК обяви въпроса за референдума в Гърция за безсмислен

"След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли", каза още Ципрас и припомни, че е бил кандидат за председател на ЕК. "Европа трябва да спре да бъде недемократична", заяви той.

Премиерът се опита да успокои съгражданите си, които са в паника поради затворените банки вече трети ден. "Хората няма да загубят заплатите, пенсиите или спестяванията в банките", посочи още Ципрас.

Напрежението пред банките в Гърция ескалира (ВИДЕО)

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас направи пълен обрат в позициите спрямо международните кредитори. Късно снощи той лично изпратил писмо до кредиторите, в което ги информира, че е готов да приеме условията им за финансова помощ, но е настоял за някои допълнителни условия.

Исканията на Алексис Ципрас към кредиторите

Преди три дни Алексис Ципрас насрочи референдум за 5 юли, на който гръцките граждани да се произнесат относно последните предложения на международните кредитори. Той призова сънародниците си да гласуват срещу условията на ЕК, МВФ и ЕЦБ.

Източник: БГНЕС