Варуфакис нарече кредиторите терористи, обвини ги, че искали да унижат гърците
Варуфакис нарече кредиторите терористи, обвини ги, че искали да унижат гърците / снимка: БГНЕС, архив

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис нарече кредиторите на Гърция "терористи" и ги обвини, че искали да унижат гърците, които в неделя се произнасят на референдум относно последните предложения на кредиторите за реформи, предаде Франс прес. Обвиненията бяха отправени в интервю на Варуфакис за испанския в. "Мундо".

"Това, което кредиторите правят с Гърция може да се нарече с едно име и то е тероризъм", каза Варуфакис, известен със свободните си изказвания.

"Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм", допълни Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите относно удължаване на програмата за финансова помощ отвъд 30 юни, лявото правителство на СИРИЗА затвори банките и обяви контрол на капиталите до 6 юли, припомня Франс прес. "Какъвто и да е резултатът от референдума утре, банките ще отворят врати и ще има споразумение с кредиторите", увери Варуфакис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да се гласува "не" на референдума. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава да се гласува "да" утре, припомня Франс прес. "Какъвто и да е резултатът от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно сигурен съм", каза Варуфакис.

"Европа има нужда от споразумение. Гърция има нужда от споразумение. Така че ще постигнем споразумение", посочва той пред испанския вестник. Варуфакис повтаря, че в случай на победа на "да" на референдума, той ще подаде оставка.

"Днес онова, което искат Брюксел и тройката е "да"-то да победи на референдума, за да могат те да унижат по този начин гърците", каза министърът.

"Мисля, че в цяла Европа има нужда от партии като СИРИЗА и Подемос /испанската радикална левица/, партии, които едновременно са критични към системата, но които в същото време са проевропейски и демократични. Онези, които ни мразят, искат да ни изкарат за антиевропейски партии, но това не е вярно. Ние не сме антиевропейци", подчерта министърът.

Източник: БТА